Breed verzet tegen Adelmund

Het verzet tegen de maatregelen van staatssecretaris Adelmund van onderwijs met het studiehuis breidt zich snel uit. In sommige gemeenten spreken scholen samen af ze niet uit te voeren. Ook de universiteiten willen nu dat Adelmund haar besluit tot het schrappen of lichter maken van vakken terugdraait.

Alle 25 middelbare scholen in Amsterdam en 13 in Utrecht hebben afgesproken één lijn te trekken. Ze laten hun programma's voorlopig zoals ze zijn. Pas als Adelmunds wijzigingen rechtskracht krijgen - mogelijk in februari - komen ze in beweging. Ook elders in Nederland hebben scholen daar voorlopig toe besloten. Hun voornaamste bezwaar is dat Adelmunds maatregelen onwerkbaar zijn. ,,Met deze paniekreactie gooit de politiek de ruiten in van het studiehuis'', schrijven de Amsterdamse rectoren.

Ook de universiteiten keren zich tegen Adelmunds 'onzorgvuldige' wijzigingen van vorige week dinsdag. Voorzitter prof. drs. M. Meijerink van de Vereniging van samenwerkende Nederlandse universiteiten schrijft Adelmund dat haar plan om het studiehuis makkelijker te maken, nadat boze scholieren daar in een betoging op 6 december om vroegen, het ,,karakter van een paniekreactie op incidenten heeft''.

De kern van Adelmunds wijzigingen is dat scholieren minder praktijkopdrachten hoeven maken en dat een school die dat wil, de komende drie jaar drie vakken mag schrappen of althans lichter maken: het pas ingevoerde vak algemene natuurwetenschap (anw), Frans en Duits. Docenten Frans, Duits en anw zien hun baan daardoor midden in het schooljaar in gevaar komen.

Volgens de VVO, de vereniging van schoolmanagers, wordt alom gehoor gegeven aan de VVO-oproep om de wijzigingen voorlopig niet uit te voeren. Beleidsmedewerker R. Damwijk: ,,We zijn het nog aan het peilen, maar uit heel Nederland krijgen we adhesiebetuigingen: in Drachten en omstreken, Eindhoven en omgeving, in Noordoost-Overijssel.''

De universiteiten achten het 'strijdig met de internationalisering' om het aantal vreemde talen dat een scholier moet volgen te beperken. Ook doet het volgens hen 'ernstige schade' aan het nieuwe vak anw om het zo kort na invoering al te schrappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden