Brede verontwaardiging in Turkije over wegsturen ministers

Demonstranten protesteren voor het Nederlandse consulaat in Istanbul, waar zondagmiddag de Nederlandse vlag tijdelijk werd vervangen door de Turkse.Beeld AFP

Als de Nederlandse regering geen steun wilde bieden aan Erdogans campagne, is dat faliekant mislukt. Het besluit twee Turkse ministers te weren leverde meer publiciteit op dan welke campagnebijeenkomst dan ook. 

Binnen Turkije leidde dit tot een weekend vol nationalistische woede, wat Erdogans gewenste presidentiële systeem alleen maar dichterbij brengt.

Zaterdagmiddag rond vier uur verschenen de eerste demonstranten voor het Nederlandse consulaat in Istanbul. Naarmate de onrust in Rotterdam toenam, groeide ook de menigte in Istanbul. Tegen middernacht protesteerden honderden Turkse mannen voor de poorten van het consulaat. Op de achtergrond dreunde campagne-muziek van Erdogan’s AK-partij.

Daar bleef het niet bij. De volgende middag werd de Nederlandse vlag boven het consulaat tijdelijk vervangen door een Turkse. Al werd de zaak snel rechtgezet, de beelden ervan zullen nog lang de rondte doen. Datzelfde geldt voor een protest in de stad Izmit, waarbij een groep mannen besloot oranje sinaasappels met de tekst ‘fascistisch Holland’ in stukjes te snijden, uit te persen en op te drinken.

Tekst loopt verder onder de tweet.

Banden verbreken

Dergelijke acties zijn doorgaans het werk van nationalistische groeperingen die de AKP steunen. Maar de verontwaardiging in Turkije werd dit weekend veel breder gedeeld. Vrijwel alle kranten, ook de seculiere of van of linkse signatuur, interpreteerden het Nederlandse optreden als schandelijk, racistisch en opportunistisch.

Ook Kemal Kilicdaroglu, de leider van de seculiere oppositiepartij, steunde ditmaal de AKP-regering. Om niet onder te doen in vaderlandsliefde deed hij er tijdens een bijeenkomst in Adana zelfs een schepje bovenop. "Ik heb een boodschap voor de regering. Voor praatjes koop je niets. Als een minister van de Turkse Republiek ons eigen consulaat niet meer in kan, verbreek dan alstublieft de banden met Nederland."

Erdogan zelf haalde gisteren opnieuw uit naar Nederland. ‘Het nazisme leeft in het Westen’, zei hij. En hij had een speciale boodschap voor premier Rutte: ‘Als je de Turks-Nederlandse relaties opoffert aan de verkiezingen op woensdag, dan betaal je de prijs.’

Geweld

Naast het uitzettten van Turkse ministers veroorzaakte ook het Nederlands politieoptreden in Rotterdam de nodige woede. Op de Turkse televisie circuleerden dreigende beelden van ME’ers, blaffende honden en politie te paard. Dat de Turkse politie zelf geregeld geweld gebruikt tegen demonstranten lijkt snel vergeten. Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, tweette foto’s van de bloedige verwondingen die politiehonden aanrichtten. Onderschrift: ‘de honden van Wilders’.

Veel Turken zijn er dan ook van overtuigd dat het besluit Turkse ministers te weren voortkomt uit de islam-haat die Wilders heeft aangewakkerd. Volgens de Turkse pers geeft Rutte hier aan toe uit angst stemmen te verliezen. Zo beeldde de nationalistische krant Vatan Wilders en Rutte af met een feesttoeter en daarboven de tekst: ‘verkiezingsspelletjes’.

Maar ook de Turkse regering speelt een spel. Tussen de morele verwijten aan Nederland door is het immers duidelijk dat de regerende AKP alle baat heeft bij een escalatie. Zo zal het beeld van een gesluierde Turkse minister die door Nederlandse agenten wordt afgevoerd een diepe indruk maken op Erdogans achterban. Maar is het toeval dat Turkije zijn enige vrouwelijke minister stuurt?

En zo liep Nederland met open ogen in de val. Hoe harder het denkt op te treden tegen Turkije, hoe meer het de gevaarlijke cocktail van slachtofferschap en nationalisme aansterkt. Juist op die manier zal de Europese campagne van de AKP zijn vruchten afwerpen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden