Brede steun voor immigratiestop terreurlanden

De Amerikaanse president Donald Trump stelde vorige week een tijdelijk inreisverbod in voor burgers van zeven islamitische landen. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump stelde vorige week een tijdelijk inreisverbod in voor burgers van zeven islamitische landen.Beeld AFP

Fans van president Trump juichen over zijn immigratie-aanpak. 'Hij is net een locomotief.'

"Hij gaat doen wat hij zegt en zegt wat hij doet", zegt de 66-jarige Barbara Van Syckel uit Michigan over de nieuwe Amerikaanse president. "En dat is voor sommige mensen een beetje eng."

Zij doelt op de progressieve elites in de westerse wereld en moslims die geen goed woord over hebben voor Trumps tijdelijk inreisverbod voor burgers van zeven islamitische landen. Maar de meeste Amerikanen steunen zijn aanpak en dat deden zij vorige zomer ook al toen Trump dat voorstelde. Hij pleitte toen voor een immigratiestop voor burgers van 'gevaarlijke en instabiele regio's die terrorisme hebben geëxporteerd'.

In augustus was 59 procent van de kiezers het daarmee eens. Woensdag en donderdag ondervroeg opiniepeiler Rasmussen Reports duizend Amerikanen hierover en het komt uit op 57 procent vóór, 33 procent tegen en tien procent onbeslist.

De rechtse website Breitbart schrijft dat oud-president Obama in 2011 al de lijst opstelde die Trump nu hanteert. Irak en Syrië staan erop omdat daar IS en Al-Qaida actief zijn. Iran 'ontplooit overal in de regio anti-VS activiteiten en blijft een vijand', Libië - 'de ramp van Obama en Clinton' - zou op weg zijn een cliënt van Rusland te worden, Sudan staat al 25 jaar onder leiding van een islamistische genocidepleger en herbergde Osama bin Laden, Jemen is 'een bloedbad van burgeroorlog en terroristenopstanden'. Nummer zeven op de lijst is Somalië, waar terreurgroep Al Shabaab 'agressief onder jongeren recruteert, ook in de VS' waar zo'n 130.000 Somaliërs wonen.

Radicale islam

Een groot deel van de fans stemde juist op Trump omdat zij veiligheid een belangrijk thema vindt. Waar Obama de woorden radicale islam bewust vermeed, menen veel Amerikanen wel degelijk dat zij nog in oorlog zijn met deze stroming. Dus willen zij goed bewaakte grenzen en meer inzet om de komst van terroristen te voorkomen.

"Trump is voor niemand bang. Hij gaat door als een locomotief en elke keer dat hij iets doet vind ik hem beter", zegt de 72-jarige Judith Wilkenroh uit Maryland, een andere Amerikaan die persbureau AP interviewde in Trump Country, die plaatsen die Trump de overwinning brachten. Hooguit is er onvrede over de chaotische manier waarop hij de wereld verraste met de maatregel en omdat Saoedi-Arabië nog niet op de lijst staat, terwijl daar veel aanslagplegers van 9/11 vandaan kwamen. "Hij schudt de boel op, dat hele Washington DC en het halve land. Precies zoals hij beloofde", concludeert Mike Honaker uit West-Virginia.

Tv-zender ABC interviewde Iraakse militairen in het net van IS bevrijde Mosul. Zelfs daar krijgt Trumps plan steun, vanuit een heel andere invalshoek: "Ik hou van Trump", zegt special forces sergeant-majoor Diar Al-Khair. "Wij willen niet dat onze artsen en hoogleraren blijven vertrekken om andere landen beter te maken dan het onze." Irak lijdt sinds de Amerikaanse inval van 2003 onder een ernstige braindrain van de goed opgeleide elite.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden