Brede steun overheid voor Franse banken

(EPA) Beeld
(EPA)

De kapitaalinjecties van overheden aan banken volgen elkaar snel op. Ook Frankrijk investeert miljarden in de sector. Het wantrouwen richt zich dagelijks op andere banken.

De Franse overheid investeert 10,5 miljard euro in de zes grootste banken van het land. De regering krijgt daarvoor geen zeggenschap in de bedrijven, zei minister van financiën Christine Lagarde. Zij heeft wel bedongen dat de banken meer gaan uitlenen zodat ’de behoeften van huishoudens, bedrijven en lokale overheden worden gegarandeerd’.

Credit Agricole is met 3 miljard de grootste lener. De overige banken zijn: BNP Paribas (ruim 2,5 miljard), Société Générale (1,7 miljard), Credit Mutuel (1,2 miljard), Caisse d’Epargne (1,1 miljard) en Banque Populaire (950 miljoen). De noodinjecties volgen na een dag van geruchten die zich vooral concentreerden rond Société Générale. Terwijl in heel Europa de beurskoersen flink omhoog gingen, daalden die van de meeste Franse banken juist.

De elkaar opvolgende acties van overheden – zondag ontving ING staatssteun van Nederland – tonen aan hoe snel de omslag in de bankensector momenteel plaatsvindt. Bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING verklaarde de behoefte aan staatssteun zondag als een gevolg van ’drastisch veranderde marktomstandigheden’. „Dit heeft internationaal tot het besef geleid dat de kapitaalvereisten voor financiële instellingen in de toekomst substantieel hoger moeten zijn.” Met andere woorden, bekeken vanuit eigen doelstellingen en wettelijke eisen mag een bank degelijk en solvabel heten, de markt eist nu dat de gehele bankensector de lat hoger legt.

De kapitaalinjecties en zelfs nationalisaties door overheden maken de zwakste banken weer tot de sterkere. Vrijdag was ING het mikpunt van wantrouwen, de koers daalde met ruim een kwart. Na de kapitaalinjectie veerde die gisteren op met bijna 30 procent en verplaatste het wantrouwen zich naar Frankrijk. Wie volgt er vandaag?

Geen van de overige Nederlandse financiële instellingen heeft expliciet gezegd gebruik te maken van het steunfonds van minister Bos. En aantal houdt de mogelijkheid wel open. Bank en verzekeraar SNS Reaal geeft aan nog een buffer van 500 miljoen te hebben bij Stichting Beheer SNS Reaal, maar voor een serieuze kapitaalverhoging zal zij verder moeten kijken. Wel stelt SNS ’te bestuderen of de stappen van ING en de discussie over de normen rond solvabiliteit iets voor ons betekenen’.

Verzekeraar Aegon zegt te kijken ’of en onder welke voorwaarden’ het steunfonds van Bos voor het bedrijf gunstig uitpakt. Aegon benadrukt dat het geen liquiditeitsproblemen heeft en voldoet aan de kapitaaleisen. Maar dat zijn de eisen van gisteren, vandaag wordt van financiële instellingen meer verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden