Brede steun in Tweede Kamer voor missie in Mali

Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) tijdens een debat over de verlening van de missies in Mali en Afghanistan. Beeld ANP

De Tweede Kamer steunt met een ruime meerderheid de verlenging van de militaire missie in Mali. 

Naast de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, zegden vandaag ook GroenLinks, PvdA, 50Plus en SGP hun steun toe. Ongeveer 250 Nederlandse militairen verzamelen inlichtingen voor een missie van de Verenigde Naties in Mali.

De steun is een opsteker voor het kabinet, omdat er eerder twijfels waren aan de medische voorzieningen bij de missie. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde eind september een kritisch rapport naar aanleiding van een dodelijk mortierongeval in 2016, waarna demissionair minister van defensie Jeanine Hennis aftrad.

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik zei vandaag dat ‘defensie al het nodige heeft gedaan om de veiligheid van militairen te vergroten’. Hij benadrukte ook het belang dat zijn partij aan de missie hecht. “Het werk in Mali is van het allergrootste belang voor de veiligheid en stabiliteit in het land zelf, in de regio, en uiteindelijk ook in Nederland.”

Extra veiligheid

PvdA-Kamerlid Lilliane Ploumen zei vandaag ook dat haar fractie akkoord is. “Het doet ons goed te horen dat er veel is gedaan om de door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid geconstateerde tekortkomingen op te lossen.”

Commandant der strijdkrachten Rob Bauer bezocht vorige week nog de fractievergadering van de PvdA om de extra veiligheidsmaatregelen van defensie toe te lichten.

Er zijn bijvoorbeeld extra inspecties uitgevoerd bij een Togolees hospitaal van de Verenigde Naties waar de OVV kritiek op had. Daarnaast stellen de VN een helikopter beschikbaar voor medische evacuatie rond de stad Kidal, waar ook het mortierongeval plaatsvond. PVV, SP, PvdD en Denk zijn tegen de missie.

De eerste drie partijen namen die positie al in tijdens het begin van de operatie in 2013 in. Forum voor Democratie nam niet deel aan de debatten over de Mali-missie. 

Lees ook: Defensie hoopt op verlenging van de Mali-missie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden