Brede steun bij Fed voor plannen steunafbouw

President Ben Bernanke van de Federal Reserve Beeld REUTERS
President Ben Bernanke van de Federal ReserveBeeld REUTERS

Er is brede steun in het beleidsbepalende comité van de Federal Reserve voor het tijdsschema van Fed-president Ben Bernanke voor de afbouw van het steunprogramma voor de economie. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde notulen van de laatste beleidsvergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Volgens de aantekeningen konden de FOMC-leden over het algemeen wel leven met de plannen van Bernanke om het maandelijkse steunprogramma van 85 miljard dollar (64 miljard euro) later dit jaar af te bouwen als de economie verder verbetert. Enkele leden van het comité vinden dat geduld moet worden uitgeoefend, terwijl anderen vinden dat het nu tijd is om te beginnen met een lichte afbouw, aldus de notulen.

Volgens de notulen waren echter vrijwel alle leden van het FOMC het bij de rentevergadering van eind juli erover eens dat het toen nog te vroeg was om het steunbeleid af te bouwen. Een aantal leden was echter iets voorzichtiger over de economie, onder meer vanwege de stijgende hypotheekrente, de hogere olieprijzen en de zwakke groei in de exportmarkten van de Verenigde Staten.

Bernanke heeft gezegd dat het stimuleringsprogramma zal worden afgebouwd als de vooruitzichten voor de Amerikaanse arbeidsmarkt aanzienlijk zijn verbeterd. De werkgelegenheid in de VS groeide in juli in het traagste tempo in 4 maanden. De werkloosheid daalde echter naar 7,4 procent, het laagste punt sinds september 2008, de maand waarin de Amerikaanse kredietcrisis escaleerde tot een internationale financiële crisis.

Uit een onderzoek van financieel persbureau Bloomberg eerder deze maand onder een groep van 48 economen blijkt dat 65 procent denkt dat de Fed in september met het terugschroeven gaat beginnen. Naar verwachting wordt de omvang van het steunprogramma verlaagd tot 75 miljard dollar per maand.

'Ze gaan waarschijnlijk in september beginnen met het terugschroeven. Ze weten dat dit algemeen wordt verwacht, en er is niets veranderd om die verwachtingen aan te passen', aldus een topeconoom van Deutsche Asset in New York in een reactie.

Door de onzekerheid over wanneer het steunbeleid van de Fed zal worden afgebouwd, is er de laatste tijd veel onrust op de wereldwijde aandelenbeurzen. De beurzen in New York lieten na de bekendmaking van de notulen amper beweging zien. Later trokken de koersen iets aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden