Brede maatschappelijke coalitie wil 'groen regeerakkoord' met meer zeggenschap voor burgers

Natuurmonumenten ontdekte dat grote groepen uit de bevolking bereid zijn mee te werken aan onderhoud van natuur en landschap. Beeld Patrick Post
Natuurmonumenten ontdekte dat grote groepen uit de bevolking bereid zijn mee te werken aan onderhoud van natuur en landschap.Beeld Patrick Post

Natuurmonumenten wil dat het nieuwe kabinet ruimte geeft aan burgers om de natuur vorm te geven en te onderhouden. Nederlanders moeten het recht krijgen om overheidstaken over te nemen.

Joop Bouma

Burgers kunnen die taken vaak anders, beter, slimmer en goedkoper uitvoeren. Bijvoorbeeld door gezamenlijk natuur aan te kopen of een stadspark te beheren.

Natuurmonumenten biedt vandaag de Tweede Kamer een ‘maatschappelijke regeerakkoord’ aan. Samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties zoals LTO Nederland, ANWB, NOC-NSF en ING, is een ‘haalbare agenda voor een groen en gezond Nederland’ opgesteld.

In het Verenigd Koninkrijk is sinds 2011 bij wet geregeld dat groepen van burgers, als ze dat willen, lokale overheidstaken kunnen overnemen. Het systeem werkt daar goed.

Natuurmonumenten ontdekte vorig jaar bij een campagne tegen bebouwing van de Nederlandse kust, dat grote groepen uit de bevolking bereid zijn daadwerkelijk mee te werken, bijvoorbeeld ook aan onderhoud van natuur en landschap.

De organisaties bepleiten ook het aanstellen van een rijksadviseur Natuur en Buiten Beleven, ‘die Nederlanders stimuleert om te genieten van de natuur’.

Verder vragen de organisaties betere en ook financiële ondersteuning van burgers die willen meepraten in beleid. Onlangs pleitte ook de Nederlandse vereniging van omwonenden van windmolens voor uitbreiding van de ‘burgermacht’ in Nederland. Volgens die vereniging is de manier waarop burgers nu worden gehoord, hopeloos achterhaald.

Landschap

Samen met groene ondernemers (zoals projectontwikkelaars en landschapsarchitecten) dringt Natuurmonumenten in het pamflet ook aan op veel meer aandacht voor het Nederlandse landschap. Typerende cultuurhistorische gebieden moeten worden opgenomen in de nieuwe Nationale Omgevingsvisie van het rijk.

Het landschap moet uitgangspunt worden bij alle grote ruimtelijke projecten, zoals de energietransitie, de aanpassing aan klimaatverandering en de bescherming van woongebieden tegen overstromingen, aldus het akkoord. Het moet veel meer onderdeel worden van de natuur in en rond steden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden