Breda krijgt toch zijn shuttle

BREDA - De aanleg van de shuttle-spoorlijn die Breda een rechtstreekse aansluiting geeft op de hogesnelheidslijn, wordt niet op de lange baan geschoven. De shuttle zal toch tegelijk met de HSL worden opgeleverd, ondanks een financieel tekort van 300 miljoen gulden.

Die intentie heeft rijkswaterstaat uitgesproken tijdens spoedoverleg met de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Zundert en Moerdijk. Twee weken geleden liet rijkswaterstaat nog weten dat de shuttle-verbinding er later zal komen vanwege een 'kasritmeprobleem'. De gemeente Breda reageerde woedend omdat dat tegen alle afspraken in was. De kou is nu weer uit de lucht, liet een woordvoerster van de gemeente gisteren weten.

Bij de discussie over de aanleg van de HSL heeft Breda indertijd bedongen loyaal te zullen meewerken aan de komst van de snelle trein over haar grondgebied, mits de gemeente naast de overlast ook profijt zou hebben van de nieuwe verbinding. Dat resulteerde in de toezegging dat de stad een rechtstreekse treinverbinding zou krijgen naar de dichtstbijzijnde HSL-stations Rotterdam en Antwerpen. Naar Rotterdam komt die verbinding er over bestaand spoor. Naar Antwerpen moet een nieuwe spoorlijn worden aangelegd.

Om te voorkomen dat Breda jarenlang overhoop ligt, eiste de gemeente ook dat de aanleg van de shuttle-spoorlijn gelijk zou lopen met die van de hogesnelheidslijn. Rijkswaterstaat gaf Breda, Zundert en Moerdijk alsmede de provincie de toezegging dat het hele project, inclusief shuttle, uiterlijk in 2006 wordt afgerond. Ook kregen de Brabantse bestuurders de garantie dat voor dat jaar tevens enkele belangrijke verkeersknelpunten zullen worden aangepakt.

Daarbij gaat het met name om de verbreding van de A16 en het verbeteren van de aansluitingen bij de knooppunten Klaverpolder en Princeville.

Tijdens het spoedoverleg heeft rijkswaterstaat toegezegd dat het later aanleggen van bepaalde onderdelen uit het HSL-A16-projct niet langer als eerste en enige oplossing wordt gezien voor het 'kasritmeprobleem'. De aannemers krijgen in het bestek mee dat alle werkzaamheden in 2006 klaar moeten zijn. Er wordt een beroep gedaan op de bouwers om het werk zo sober mogelijk uit te voeren. Als de onderhandelingen met de aannemerij onvoldoende besparingen opleveren, dan wordt in het regionaal overleg gekeken naar alternatieven. Mocht onverhoopt het tekort toch niet kunnen worden weggewerkt, dan zal rijkswaterstaat in eerste instantie onderzoeken in hoeverre de knooppunten Klaverpolder en Princeville gefaseerd kunnen worden aangelegd.

De gemeente Breda is tevreden met het resultaat. Maar het college van b. en w. zal samen met de provincie en andere betrokken gemeenten de voortgang van het project en de toezeggingen kritisch blijven volgen, aldus een woordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden