Breda bij bedrijven in trek als nieuwe vestigingsplaats

Noord-Brabantse stad verkoopt zich als 'hart van de Benelux'

Breda trekt, op Amsterdam na, de meeste nieuwe kantoren van grote bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van economisch advies- en onderzoeksbureau Stec Groep uit Arnhem.

Breda profiteert van een gunstige ligging tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, en tussen de Randstad en Brussel. Door de economische crisis voegen steeds meer internationale concerns hun Belgische en Nederlandse kantoren samen. West-Brabant blijkt daarvoor de ideale plek.

Stec Groep hield bij hoeveel bedrijven met meer dan vijftig werknemers de afgelopen tien jaar verhuisden naar een andere regio. Breda trok 24 grote bedrijven. Amsterdam haalde het dubbele daarvan, maar toppers als Utrecht, Amersfoort en Tilburg kwamen niet verder dan twaalf.

"Bedrijven die een Benelux-hoofdkantoor opzetten, zoeken een centrale plek, onder meer omdat ze hun personeel uit België en Nederland niet kwijt willen", verklaart Peije Bruil, een van de directeuren van Stec Groep. Breda ligt bovendien aan knooppunten van snelwegen en aan de Hogesnelheidslijn.

De stad weet zich goed te verkopen via Rewin, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor West-Brabant. Rewin benadert grote bedrijven - onder andere concerns die nu nog aparte kantoren hebben voor België en Nederland. "We pakken het commercieel aan", vertelt de Bredase wethouder Cees Meeuwis (VVD) van economische zaken.

Toch heeft Breda niet de reputatie van economisch centrum die bijvoorbeeld Eindhoven wel heeft, erkent Meeuwis. "We zijn een goed bewaard geheim. Maar als we aan individuele bedrijven uitleggen wat we te bieden hebben, zijn ze vaak geïnteresseerd." Meeuwis slaagde er zo in de particuliere kliniek Medinova naar Breda te halen, terwijl die eigenlijk een andere locatie op het oog had.

Breda heeft veel hbo-instellingen, en veel goed gekwalificeerd personeel. Bovendien is de stad van oudsher rijk. Er zijn veel horecavoorzieningen en winkels in het historische centrum. Het is er prettig wonen voor het personeel van grote bedrijven, legt Meeuwis uit.

"Breda is een geduchte concurrent van de Randstad", bevestigt Frans Boekema, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg, en gespecialiseerd in regionale economie. "In de Randstad is ruimte schaars en duur. Je ziet Zuid-Oost-Nederland de laatste jaren sneller groeien. Breda is redelijk grootstedelijk, ook op het gebied van voorzieningen, en het woningaanbod is beter dan in Amsterdam."

Breda: Van Kwatta naar olie en biotech
Het Duitse biotechnologieconcern Bürkert besloot afgelopen jaar zijn Belgische en Nederlandse tak samen te voegen en zich te vestigen in Breda. De vestiging gaat later dit jaar open, ten koste van de kantoren in Utrecht en het Belgische Wijnegem. Eerder namen vrachtwagenbouwer Scania, olieproducent Texaco en elektronicabedrijf Toshiba een vergelijkbaar besluit. Het Amerikaanse kledingbedrijf Forever 21 waagde vorig jaar de sprong naar Europa via een hoofdkantoor in Breda.

De stad telt vanwege de ligging aan enkele snelwegen veel logistieke bedrijven. De zorgopleidingen in de stad trekken klinieken en farmaceutische bedrijven.

Van oudsher was in Breda vooral de voedingsmiddelenindustrie goed vertegenwoordigd, zoals chocoladefabriek Kwatta. In de jaren '60 volgde de omslag naar dienstverlening. Breda wil graag een universitaire opleiding, om zich beter als kennisstad te profileren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden