Brazilië zonder glans naar zege

Titelhouder Brazilië staat voor de tweede opeenvolgende keer in de finale van de Confederations Cup. In de halve eindstrijd werd gastland Zuid-Afrika nipt verslagen (1-0).

Zonder een show op te voeren rekende Brazilië in Ellis Park af met Zuid-Afrika. De organisator van de Confederations Cup mocht lang hoop houden op een stunt, maar ging vlak voor tijd onderuit. Een vrije trap van invaller Alves verwoestte de droom van de natie. Een plek in de finale, tegen de Verenigde Staten, kon niet worden gerealiseerd.

Een bezoek aan Houghton, een voorstad van Johannesburg waar voormalig president Nelson Mandela de nationale ploeg audiëntie verleende, zorgde voor een morele opsteker. Ondanks zijn hoge leeftijd en zwakke gezondheid legde zijn aanwezigheid een deken van onoverwinnelijkheid over Bafana Bafana. Spelers uitten na afloop louter gespierde taal.

Het voetbalmaffe volk weigerde Zuid-Afrika evenmin af te schrijven. Brazilië mocht dan vijfvoudig wereldkampioen zijn, op een slechte dag konden de sterren best eens verliezen. Dat moment moest aanbreken op de rafelige grasmat van Ellis Park. Zelfs de meest door de wol geverfde oud-prof sprak zijn vertrouwen uit. Het verleden had immers bewezen dat Zuid-Afrika boven zichzelf kon uitstijgen.

Met gepaste trots refereerde Doctor Khumalo aan zijn eerste kennismaking met Brazilië. Tijdens de Nelson Mandela Inauguration Challenge Cup in 1996 reisde de Selecao naar Johannesburg. In Soccer City trof het elftal een tegenstander met vleugels. Khumalo en Masinga zetten Zuid-Afrika op een 2-0 voorsprong. Na de rust stelden Flavio, Bebeto en Rivaldo nipt orde op zaken (3-2).

Een vergelijkbare prestatie leek weinig realistisch. De selectie van toen hoefde zich op internationaal niveau niet te schamen –met bondscoach Barker, onder wiens leiding Zuid-Afrika in hetzelfde jaar de African Cup of Nations won, en spelers als Bartlett, Radebe, Masinga en Khumalo. Het huidige team mist voetballers met finesse.

Bondscoach Santana legde vooraf uit waar de sleutel naar succes lag. Met een plek in de halve finale van de Confederations Cup kon Zuid-Afrika met opgeheven hoofd het toernooi verlaten, ongeacht het resultaat tegen Brazilië. Als een afscheid onvermijdelijk bleek, moest het in stijl gebeuren. Met fris, aanvallend voetbal om het publiek te vermaken.

Getuige het optreden van Zuid-Afrika resulteerde de euforische voorbereiding niet in een anticlimax. Ongedwongen en vol overtuiging probeerde de ploeg een plek in de finale te bemachtigen. Hoewel sprankelend voetbal uitbleef, zorgden strijd en technische hoogstandjes voor een aangename avond. De spanning nam zo toe, dat het traditionele mijnwerkerslied Shosholoza nauwelijks werd aangeheven.

Gaxa veroverde aan de rechterkant de harten van het uitverkochte stadion. Onvermoeibaar stoomde de back van Mamelodi Sundowns langs de zijlijn naar voren. De overtuigd christen, zijn moeder bedacht hem een toekomst als predikant toe, vormde een plaag voor Brazilië. Gaxa genoot van de wedstrijd. Na een schot voorlangs kwam hij op de grote schermen met een gelukzalige glimlach om zijn lippen in beeld.

Helaas voor Gaxa en zijn ploeggenoten kon inspiratie alleen Brazilië niet verwarren. Brazilië wachtte rustig af en sloeg op de valreep via invaller Alves toe (1-0). Zondag speelt de titelhouder in Ellis Park tegen de VS. Zuid-Afrika kan tegen Spanje, in de strijd om derde en vierde plaats, het toernooi eervol afsluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden