Brazilië wint de 'World Grand Champions Cup' of zoiets

TOKIO (ANP) - De Nederlandse volleyballers moesten na de nederlaag tegen China van heel ver komen maar twee goede wedstrijden hebben de olympische kampioen toch nog gebracht waar die op grond van zijn naam en faam van de laatste jaren hoort. Ergens bovenaan. Eerste zat er niet meer in, tweede was het hoogst haalbare. Dat lukte ten koste van Cuba: 3-1 (15-11 16-14 4-15 15-8).

Brazilië won de World Grand Champions Cup in Japan en vierde dat als een olympische titel. De Zuid-Amerikanen hadden daar wel enige reden toe. Meer nog dan de hoofdprijs bejubelden zij de rentree aan de absolute wereldtop. Ook zonder de geblesseerde Max en Carlao en de eerste spelverdeler Mauricio (huwelijksreis) kunnen de Brazilianen nu al medaillekandidaat worden genoemd voor Sydney 2000.

Nederland dwong de latere winnaar als enige tot een vijfsetter. Die verrichting en het vertoonde spel gaven het lekkere gevoel dat ook Cuba uiteindelijk te machtig was. De Europese kampioen, aanvoerder Bas van de Goor weer voorop met het rechter dijbeen nog ingepakt, begon sterk serverend en uitermate geconcentreerd aan de laatste, zware klus. De eis was 3-0 of 3-1.

De Cubanen, die een kostbare set (twee ton bruto) aan Australië hadden gelaten, betrapten de Nederlanders pas na drie kwartier op een aantal minpunten. Op dat moment prijkte er al 15-11 en 14-6 op het scorebord. De tweede set binnenslepen leek een kwestie van tijd.

Het zou de eerste serieuze setwinst van Nederland zijn geweest binnen de tijdslimiet van 25 minuten. Geknoei voorkwam dat, tijdelijk. Cuba trok in razend tempo bij tot 14-14. Het zo verfoeide systeem (STLPS) werkte nu echter eens in Nederlands voordeel, voor het eerst en tegelijk voor het laatst. Richard Schuil zorgde met een blok voor 15-14, waarna Cuba de opslag terughaalde.

Op dat moment (na 25 minuten en 5 seconden) verscheen de rode vlag: rallypoint. Eén side-out was dus voldoende en natuurlijk koos Misha Latuhihin voor “Pipe” van de Goor, door het midden van achter de 3-meterlijn: 16-14. Dit oneerlijkheidje in de nieuwe regelgeving voor WK en OS is er door de hoge heren van de FIVB uitgehaald. Dan mag de winnaar van de laatste side-out-rally bepalen of hij zelf serveert of de opslag aan de tegenstander geeft.

Ondanks die tegenslag duurde de opleving van de Cubanen nog even voort. Zozeer zelfs dat Nederland min of meer besloot de derde set weg te geven, zo kansloos was het verweer al geworden. Nummerdor en Schuil mochten even rusten.

De “basis” van Eindhoven (afgezien van Peter Blangé) hervond zich bijtijds, over de gehele linie. Met Van de Goor, Görtzen, Latuhihin, Nummerdor, Schuil en niet te vergeten middenman Henk-Jan Held. Hij was ook in zijn allerlaatste interland, de 375e, van grote waarde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden