Brazilië maakt ruk naar rechts met president Jair Bolsonaro

Aanhangers van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro vieren feest. Beeld Getty Images
Aanhangers van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro vieren feest.Beeld Getty Images

De conservatieve populist Jair Bolsonaro heeft de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Dat heeft de Braziliaanse kiesraad bekendgemaakt. Zo'n 97 procent van de stemmen is geteld, waarbij 55 procent naar de oud-militair ging, meldt de BBC.

Bolsonaro ligt daarmee ruim voor op zijn linkse uitdager, Fernando Haddad van de Arbeiderspartij (PT). De oud-burgemeester van São Paulo kreeg 45 procent van de stemmen. In totaal mochten ongeveer 147 miljoen Brazilianen een stem uitbrengen.

Brazilië maakt met de keus voor Bolsonaro een ruk naar rechts. Zijn aanhangers zien hem als een buitenstaander die met de bezem door een corrupt systeem kan gaan. Hij wordt ook wel omschreven als een 'tropische Trump'.
Bolsonaro heeft lak aan politieke correctheid en laat zich denigrerend uit over onder andere vrouwen, homo's en zwarte Brazilianen. Ook verheerlijkt hij de voormalige dictatuur van Brazilië en wil hij dat criminaliteit snoeihard wordt aangepakt.

Tegenstanders van Bolsonaro zien hem als een racist en een gevaar voor de democratie. Aanhangers beschouwen hem als het enige alternatief voor falende gevestigde partijen. Ook hebben veel kiezers genoeg van het aanhoudende criminele geweld, dat jaarlijks het leven kost aan tienduizenden mensen.

Belofte aan God

In zijn overwinningstoespraak, die live op Facebook was te volgen, zei hij God te willen danken. De 63-jarige Bolsonaro werd op 6 september tijdens een campagnebijeenkomst neergestoken, maar kon eind september zonder blijvende schade het ziekenhuis verlaten, waarna hij zijn campagne met succes voortzette.

De nieuwe president beloofde verder om Brazilië op te ruimen en de ‘traditionele waarden’ terug te brengen. Hij voegde daaraan toe dat dit niet alleen de woorden van een man waren, maar een belofte aan God.

Lees ook:

Waarom Brazilianen op Bolsonaro stemmen

“Bolsonaro is niet Christus. Maar we hebben hem nodig om Brazilië wakker te schudden.”

Waarom Brazilianen bang zijn voor Bolsonaro

De zussen Da Silva zijn ervan overtuigd dat de verbeteringen onder Lula – de arme vliegt, gaat naar de universiteit en houdt zijn gebit­­ compleet dankzij de gratis tandarts – bij de rijke Brazilianen kwaad bloed hebben gezet. “Als Bolsonaro wint, verlaat ik Brazilië.”

Niet iedereen is blij met de uitslag van de verkiezingen. Beeld AP
Niet iedereen is blij met de uitslag van de verkiezingen.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden