Brazilië levert nieuwe chef WTO

Handelsorganisatie moet onder Azevedo weer nieuwe verdragen sluiten

De nieuwe directeur-generaal Roberto Azevedo wil de geloofwaardigheid van de Wereldhandelorganisatie (WTO) terugwinnen. Dit noemde hij bij de aankondiging van zijn aantreden, afgelopen woensdag, zijn belangrijkste opgave.

Het is de eerste keer dat Latijns-Amerika een WTO-directeur levert. Op 1 september zal de 55-jarige Braziliaan Azevedo het stokje van de Fransman Pascal Lamy overnemen, die de organisatie sinds 2005 leidt. Geruchten dat Azevedo de nieuwe topman zou worden gingen al eerder rond. Naar verwachting wordt zijn benoeming op 14 mei bekrachtigd.

In 2001 zijn de onderhandelingen in de Doha-ronde begonnen. Die hadden in 2006 al moeten leiden tot een wereldhandelsverdrag, maar ze liepen vast. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben echter moeite om het eens te worden over het verwijderen van handelsbarrières met de opkomende Brics-economiën als Brazilië, India en China. Landen sluiten steeds vaker handelsverdragen buiten de WTO om. De handelsorganisatie is verworden tot platform om handelsdisputen te beslechten, niet om tot nieuwe afspraken te komen.

"De WTO bevindt zich in een kritieke fase. De onderhandelingstak van de WTO zit volledig vast. Er is duidelijke verlamming in het systeem. Ambitieuze doelen zijn noodzakelijk om de liberalisering van de handel te stimuleren", zei Azevedo. De Braziliaan vertegenwoordigde de afgelopen vijf jaar zijn land bij de WTO. Hij ziet het als grootste uitdaging om consensus te bouwen onder de 159 lidstaten om zo tot nieuwe verdragen te komen.

En het bouwen van consensus kan hij. Azevedo staat bekend als conflict-oplosser. Betrokkenen prijzen zijn vermogen om rustig naar alle partijen te luisteren, om vervolgens tot afspraken te komen waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Het is dit conflictoplossend vermogen dat ervoor zorgde dat de Braziliaan de voorkeur kreeg boven Herminio Blanco, de Mexicaanse minister van handel. Azevedo's voornaamste tegenstander zou meer van de confrontatie uitgaan. Zo wil de Mexicaan het bedrijfsleven inzetten om regeringen tot afspraken te dwingen.

Als ambassadeur namens Brazilië verzette Azevedo zich tegen Amerikaanse subsidies voor katoen, EU-subsidies voor suiker en bijzondere heffingen op sinaasappelsap uit Brazilië. De nieuwe WTO-baas kreeg het verwijt zich te veel voor het Braziliaanse bedrijfsleven in te spannen. Tijdens zijn campagne heeft hij door zijn onpartijdigheid te benadrukken die indruk willen wegnemen.

EU-commissaris Karel De Gucht (handel) reageerde positief op de benoeming van Azevedo. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de Braziliaan de aangewezen persoon is om de vastzittende Doha-onderhandelingen weer op de rails te krijgen. Ook minister Lilianne Ploumen (handel en ontwikkelingssamenwerking) zei tevreden te zijn met zijn benoeming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden