Brazilië levert kroongetuige in Agusta-affaire aan België uit

BRUSSEL (ANP) - Brazilië heeft gisteren de ex-topman van de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta, Rafaello Teti, aan België uitgeleverd. Justitie wil hem aan de tand voelen over de betaling van steekpenningen aan Belgische socialisten en hem confronteren met voormalig SP-kopstuk Willy Claes.

Claes moest vorig jaar zijn baan als secretaris-generaal van de Navo opgeven wegens zijn vermeende rol in het Agusta-schandaal. In de tijd dat Claes minister van economische zaken was, zou de fabrikant grote sommen geld hebben betaald aan de Vlaamse en Waalse socialistische partijen om een order voor 46 nieuwe helikopters binnen te slepen. Zowel het ministerie van defensie, gerund door een Waalse socialist, als het ministerie van economische zaken was in 1988 bij de order betrokken.

De toenmalige directeur van Agusta-België, Baldini, beweert dat Claes en Teti elkaar indertijd hebben ontmoet. De oud-bewindsman heeft dit echter altijd ontkend en zegt niets van de zaak te hebben afgeweten. Met vier andere Belgische ministers heeft de affaire hem wel de kop gekost.

De Belgische justitie was al lange tijd op zoek naar de kroongetuige Teti. Op grond van een internationaal opsporingsbevel werd de ex-topman in oktober opgepakt in Brazilië. Teti zal vandaag in Luik voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden