Brazilië gaat mannetjesmuggen steriliseren

Gammastraling veroorzaakt onvruchtbaarheid, zodat eitjes niet uitkomen en de populatie kleiner wordt

STEVEN PIEK

Mannetjesmuggen bestralen om ze onvruchtbaar te maken, kan helpen bij het bestrijden van het zikavirus. Het Internationaal Atoom-Energie Agentschap wil Brazilië helpen met deze methode en zal het verschepen van een bestralingsapparaat betalen. Als een met gammastraling bewerkte mannetjesmug paart met een vrouwtje, komen de eitjes niet uit en wordt de muggenpopulatie kleiner. Hierdoor zijn er minder muggen om het virus te verspreiden.

Het apparaat staat nu nog in Portugal en wordt vervoerd zodra de Braziliaanse regering toestemming geeft. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land proberen de zika-epidemie koortsachtig uit te roeien omdat de Olympische spelen dit jaar in de hoofdstad Rio worden georganiseerd. Het virus is zo berucht omdat het ernstige hersenschade zou veroorzaken bij ongeboren baby's.

De methode lijkt het ei van Columbus, maar is dat niet. "Al in de jaren zestig en zeventig werd geëxperimenteerd met het bestralen van muggen. Het werkt, maar het is een enorme operatie en je kunt zo'n mug nooit helemaal uitroeien," zegt Sander Koenraadt, insectenwetenschapper aan de Wageningen Universiteit. "Je moet in fabriekjes miljoenen muggenmannetjes kweken en op verschillende plekken uitzetten. Dit kost ontzettend veel tijd en geld."

Ook legt Koenraadt uit dat het bestralen van muggen in een grote loden kast een noodgreep is en geen permanente oplossing: "Brazilië wil natuurlijk graag laten zien dat het eraan werkt om het probleem onder controle te krijgen. Er wordt ontzettend veel geld vrijgemaakt, want in dit geval is het de moeite waard."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden