BRAZILIE - DENEMARKEN 3 - 2

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM, NANTES - Als Nederland vandaag het lastige Argentinië weet af te schudden, weten de aanvallers in het Oranjekamp zeker dat ze over kansen niet te klagen zullen hebben. De Braziliaanse balkunstenaars kunnen een wedstrijd beslissen met hun grillen, maar tegen de Denen bewezen ze tegelijk van verdedigen geen kaas te hebben gegeten.

In het voortraject naar de kwartfinale kampten Brazilië en Denemarken met een identieke kwaal. Brazilië speelde bij vlagen geniaal, zoals in het eerste kwartier tegen Schotland, maar tegen de Noren lag er een grauwsluier over de acties van de titelverdediger. Ook Denemarken bouwde aan een onvoorspelbare serie. Het elftal was wisselvallig in de kwalificatiereeks en zette die trend voort in de poulewedstrijden. Pas tegen Nigeria (4-1 winst) gooiden de Scandinaviërs alle schroom van zich af. Het resultaat beviel de mannen van Bo Johansson zozeer, dat ze tegen Brazilië dezelfde brutale strategie volgden.

Bij de Brazilianen bestond vooraf veel angst voor de gebroeders Laudrup. Mario Zagalo en zijn assistent Zico waarschuwden in de teambesprekingen, dat vooral de oudste van de twee, Michael, geen centimeter ruimte mocht krijgen. “Hij is de strateeg op het middenveld”, oordeelde Zagalo. “Het mag niet gebeuren dat hij in goede positie het strafschopgebied binnenrukt.”

Met die laatste aanwijzing had de bondscoach het accent verkeerd gelegd. Het was juist broer Brian die al na twee minuten de Braziliaanse defensie op de knieën had. Nadat Peter Möller bij Dunga over de knie was gegaan, bracht een snel genomen vrije trap de aanstaande Chelsea-speler vrij in de linkerzone van het doelgebied. Laudrup vond Martin Jörgensen die de bal met een streep langs Claudio Taffarel joeg.

Een sensatie zat in de lucht, maar Denemarken kon de weelde van de vroege voorsprong niet lang koesteren. Zo dom als de Brazilianen de openingstreffer hadden weggeven, zo naïef handelden ook de Denen toen ze onder druk werden gezet. De gelijkmaker viel zeven minuten later, door een moment van nauwelijks te bevatten onachtzaamheid. Bebeto kreeg de bal door het centrum en kon vanuit niemandsland toeslaan.

Brazilië - Denemarken was een heerlijk duel, een foutenfestival tussen twee ploegen die nu eens niet het accent op de verdediging legden, maar met alle risico's vandien de kortste weg naar het vijandelijke doel zochten. Het was geen wonder dat Brazilië binnen het halfuur opnieuw kon juichen. De eerste slimme actie van de op dit WK tamelijk onzichtbare Ronaldo bracht Rivaldo vrij voor doel. De protégé van Louis van Gaal versloeg Peter Schmeichel met een stiftbal.

Denemarken bleef geloven in de eigen kansen. Brian Laudrup strafte een fout van Roberto Carlos genadeloos af en nadat Rivaldo met een afstandsschot de 3-2 op het scorebord had gebracht gaven de Denen opnieuw een proeve van hun overlevingsdrift. Bij een voorzet van Helveg zat Rieper slechts enkele centimeters mis, invaller Sand raakte met een kopbal de lat en zelfs doelman Schmeichel waagde zich naar voren. De Brazilianen overleefden de slag, de eer moesten ze in Nantes echter delen met hun dappere opponent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden