Brazilië ademt beachvolleybal

populair | De finale van het beachvolleybal wordt voor veel Brazilianen het hoogtepunt van de Spelen. Het is 'hun' sport.

Als 12.000 uitzinnige Brazilianen hun favorieten aanmoedigen trilt het beachvolleybalstadion op het strand van Copacabana, misschien wel de mooiste locatie van de Spelen in Rio de Janeiro. Wie hoog op de tribunes zit heeft een fantastisch uitzicht op de branding van de oceaan, en bij ondergaande zon neemt de horizon een prachtig paarse kleur aan.

Voleibol de Praia is groot in Brazilië. Mensen van alle leeftijden bevolken van 's ochtends vroeg tot het invallen van de duisternis de honderden volleybalveldjes op het strand. De strijd om het goud in het olympisch mannentoernooi, vanavond met hun helden Alison en Bruno Schmidt, moet voor miljoenen Brazilianen het hoogtepunt van de Spelen worden.

Bij de toewijzing van de Spelen van 2016 aan Brazilië was het een uitgemaakte zaak dat er maar één geschikte locatie was voor het beachvolleybal: de Copacabana. Grootse plannen werden gepresenteerd en het was voor veel Brazilianen een teleurstelling dat, uit financiële overwegingen, de capaciteit van het stadion van 15.000 werd teruggebracht naar 12.000.

Waar veel olympische stadions in Rio matig bezet zijn, daar mag het beachvolleybal zich in een grote belangstelling verheugen. Lange rijen mensen staan voor de poorten om op de steile tribunes van 'hun' sport te gaan genieten. En natuurlijk ook van de show eromheen, want beachvolleybal is naast topsport vooral ook entertainment.

Brazilië is in het bezit van de meeste medailles in het beachvolleybal, dat sinds de Spelen van Atlanta in 1996 op het olympisch programma staat. Het is alweer enige tijd geleden (Athene 2004) dat de titel bij de mannen werd veroverd. Het is aan Alison en Bruno Schmidt, vorig jaar wereldkampioen geworden in Den Haag, om in de Braziliaanse nacht die lacune op te vullen.

undefined

'Supergaaf'

Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer maakten de afgelopen weken kennis met de impact van het beachvolleybal in Rio. Het Nederlandse duo, dat dinsdag voor 12.000 brullende en springende Brazilianen de halve finale van Alison en Bruno Schmidt verloor, had zich qua locatie geen mooier olympisch debuut kunnen wensen.

"Ik vind het supergaaf om hier te beachvolleyballen", zei Brouwer, die met Meeuwsen vanavond om het brons strijdt tegen de Russen Krasilnikov en Semenov, de dag vóór hun wedstrijd tegen Alison en Bruno Schmidt. "Je staat elke keer weer in een gigantisch stadion. Van het prachtige strand krijg je jammer genoeg minder mee, met die grote tribunes. Maar de sfeer is geweldig."

Ook buiten de wedstrijden ondervond de 1.98 meter lange Brouwer de liefde van de Brazilianen voor hun sport. "Ik loop na de wedstrijden naar mijn ouders verderop in een appartement. Je wordt aangehouden en mensen spreken hun waardering uit voor het beachvolleybal. Je wordt zelfs herkend. In Nederland valt dat nog tegen. Als wij daar met onze Red Bull-petjes rondlopen vragen ze niet wie we zijn, maar hoe we aan die Max Verstappen-petjes komen."

Brouwer en Meeuwsen, wereldkampioen in 2013, waren in maart in Rio voor een grandslamwedstrijd. Ook toen merkte Meeuwsen, 2.07 meter hoog, al hoe de sport door de aderen van de Brazilianen stroomt. "Brazilië is beachvolleybal. Maar nu tijdens de Spelen is het nog veel groter. Mensen maken een praatje met je en willen met je op de foto. Dat is geweldig om mee te maken."

"En al die veldjes op het strand... Wij hebben vorige week op het strand van Barra op zo'n veldje getraind. Mensen vonden dat prachtig. Maar ze speelden ook allemaal zelf. Jonge kinderen van een jaar of vijf tot mensen van in de zeventig. En allemaal waren ze bloedfanatiek. Mooi om te zien hoe de sport hier leeft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden