Braziliaanse vakbond zoekt steun van Rabobank

Een Braziliaanse economie gebaseerd op basis van solidariteit en arbeiderszelfbestuur. Vicente da Silva, president van de Cut, een federatie van vakbonden, acht dat haalbaar. Tenminste, als de Rabobank en de universiteit van Wageningen met hun kennis over coöperaties over de brug komen.

Da Silva, in Brazilië Vicentinho genoemd, is in Nederland om steun te krijgen voor zijn alternatieve plan voor de Braziliaanse economie. De regering Cardoso loopt in zijn visie te veel aan de leiband van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en heeft weinig oog voor de snel oplopende werkloosheid.

De Cut, zegt Vicentinho, is meer dan alleen een vakbeweging die zich inzet voor de rechten van de werknemers. Al jaren zet de federatie scholingsprogramma's op voor mensen die geen werk hebben. De Cut heeft vele projecten op het platteland en is ook actief in de sloppenwijken van steden als Rio de Janeiro en Sao Paulo. Drie bonden zijn zelfs overgegaan tot oprichting van woningbouwcoöperaties.

Vicentinho realiseert zich dat woningbouw een zaak van de overheid is. Maar als die verzaakt, moet de Cut zelf iets doen. Inmiddels hebben 6000 metaalarbeiders, 5000 bankemployees en 1500 werkers in de chemiesector zich voor het woningbouwplan opgegeven.

Het plan voor de Economia Solidaria steunt volgens Vicentinho op drie pijlers. Nederlandse organisaties als de Rabobank, de universiteit van Wageningen, de FNV en de hulporganisatie Icco moeten kennis en geld (een half miljoen gulden) leveren. Braziliaanse universiteiten hebben met de Cut al een samenwerkingsverband opgericht dat bedrijven gaat ondersteunen die willen overgaan op arbeiderszelfsbestuur. Een scholingsinstituut voor bestuurders van coöperaties is een maand geleden in Rio in gebruik genomen. Vicentinho heeft zich al verzekerd van meerjarige steun van Icco. Hij hoopt ook op assistentie van de Stichting Steun Rabobanken.

De in Brazilië populaire topman van de Cut wordt door velen gezien als een toekomstig presidentskandidaat. Vicentinho zelf wenst niet over zijn politieke ambities uit te wijden. Volgend jaar doet hij een gooi naar het burgemeesterschap van San Bernardo, een grote arbeidersstad onder de rook van Sao Paulo. Om zich op die klus voor te bereiden bezoekt hij deze week de Nederlandse stad Tilburg, waar voormalig FNV-voorzitter Johan Stekelenburg burgemeester is.

In het verleden heeft al eerder een kandidaat uit de arbeiderskringen - Lula - getracht president van Brazilië te worden. Lula strandde op het feit dat hij geen ervaring had in het besturen van een stad of deelstaat. Daarbij had hij ook niet gestudeerd en dat maakt voor de Braziliaanse kiezer veel uit.

Beide 'fouten' lijkt Vicentinho niet te maken. Een burgermeesterpost én een studie rechten moeten zijn curriculum vitae oppoetsen. ,,Als persoon hoop ik eigenlijk advocaat te worden en me in te zetten voor zwarten en werknemers'', zegt Vicentinho die van indiaans/afrikaanse afkomst is.

Vicentinho mag zijn aspiraties niet etaleren, zijn eventuele tegenstanders houden wel rekening met zijn komst in de politiek. Voor het eerst in zijn leven is hij met de dood bedreigd. Vijf mogelijke huurmoordenaars zijn afgelopen weken aangehouden. Wie de opdrachtgevers zijn, is onbekend. De Braziliaanse politie zegt aanwijzingen te hebben dat het gaat om projectontwikkelaars uit San Bernardo en omgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden