Braziliaanse president Rousseff afgezet

ex-president Rousseff gaat in beroep tegen haar afzetting. Maar het is de vraag of het hof de vingers aan de zaak wil branden.

Het doek is gevallen voor de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Na een slepende senaatszitting die zes dagen in beslag nam, stemden 61 van de 81 senatoren voor afzetting van de eerste vrouwelijke president van het Zuid-Amerikaanse land. Het betekent het einde van bijna veertien jaar bewind door de sociaaldemocratische Arbeiderspartij.

In een stampvolle senaatszaal probeerden senatoren van Rousseffs partij de stemming zo lang mogelijk te rekken. Maar de uitslag stond al vast. De senatoren antwoordden positief op de vraag of Rousseff de wet had overtreden door middel van een aantal presidentiële decreten over publieke uitgaven en uitstel van subsidie-uitkeringen aan staatsbanken.

Op het laatste moment werd de stemming over haar mandaat gescheiden van het oordeel of zij de komende acht jaar publieke functies mag bekleden. De uitsluiting van publieke functies werd verworpen, de benodigde twee derde meerderheid werd daarvoor niet gehaald.

De dag des oordeels was de meeste verhitte van de zes dagen durende senaatszitting. De zaal van het koepelvormige Braziliaanse hogerhuis zat bomvol journalisten. De meeste senatoren konden van opwinding niet op hun zetel blijven zitten. Nadat de kogel door de kerk was, zongen verscheidene senatoren het volkslied. Het hardst zong de ultraconservatieve senator Caiado, een van de felste voorstanders van Rousseffs afzetting en zelf verdacht van corruptie. Arbeiderspartij-senator Fátima Bezerra liet na de vernietigende stemming haar woede de vrije loop. "Coupplegers!", schreeuwde Bezerra gekleed in een knalrood colbert, terwijl ze een bekende foto uit 1970 omhooghield van een jonge Rousseff voor een militair tribunaal. Rousseff zat tijdens de dictatuur drie jaar vast en werd gemarteld.

Het staatshoofd wachtte de uitkomst van de stemming af in gezelschap van haar mentor en voorganger Lula da Silva in het woonpaleis Alvorada in hoofdstad Brasília. Na afloop sprak zij de pers toe. "De senatoren die voor het impeachment stemden, hebben onze grondwet verscheurd, een onschuldige veroordeeld en een parlementaire coup geslikt", zei een in het rood geklede Rousseff. "Ik neem afscheid van het presidentschap zoals ik er aan begon: met waardigheid en dezelfde zin om te vechten voor Brazilië."

Rousseffs advocaat José Eduardo Cardozo gaat tegen het vonnis in beroep bij het hooggerechtshof. Maar de vraag is of dat gerechtshof de vingers wil branden aan het politieke oordeel. Sociale bewegingen en vakbonden kondigden protesten aan voor woensdag 7 september, de Braziliaanse onafhankelijkheidsdag. En vicepresident Temer liet zich na de stemming snel beëdigen tot president, om meteen op het vliegtuig te stappen naar China, waar hij als nieuw Braziliaans staatshoofd de G20 zal bijwonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden