Braziliaanse Arbeiderspartij doet de ultieme noodgreep: ‘Haddad is Lula’

Beeld AP

De populaire Braziliaanse ex-president Lula zit in de gevangenis en kan definitief niet worden herkozen. Op het nippertje schuift zijn partij nu een nieuwe leider naar voren. Maar hoe verkoop je die zo snel aan de kiezers? 

Kunnen de Brazilianen op 7 oktober niet op hun geliefde Lula stemmen? Dan komt er een ‘nieuwe Lula’. Dat heeft de enige echte Luiz Inacio Lula da Silva, de voormalige president die nu in de gevangenis zit, dinsdagavond bekendgemaakt. Probleem: de nieuwe kandidaat heeft bepaald niet het charisma van de oude.

De Arbeiderspartij heeft de spanning er lang ingehouden. Tot dinsdag was en bleef de 72-jarige Lula, die het land bestuurde van 2003 tot 2010, de kandidaat voor de komende presidentsverkiezing. Hij is nog altijd veruit de populairste Braziliaanse politicus, ook al heeft hij twaalf jaar cel gekregen wegens corruptie. Het hoger beroep loopt nog.

Maar de kandidatuur was echt niet meer houdbaar toen het electoraal hof op 1 september bepaalde dat Lula onverkiesbaar was. En dus moest de Arbeiderspartij snel op zoek naar een nieuwe kandidaat. Die is nu gevonden in Fernando Haddad, de voormalige gouverneur van de megastad Sao Paulo. Ook tegen Haddad loopt een onderzoek wegens corruptie.

De pijn van de armsten

Lula zelf heeft Haddad op het schild gehesen, in een brief aan de Brazilianen die door een bestuurder van de partij werd voorgelezen buiten de gevangenis. Daar kamperen aanhangers van de voormalige president al maanden, om te protesteren tegen zijn gevangenschap die zij zien als een politieke misdaad.

Lula draagt in de brief het stokje over aan ‘kameraad Fernando Haddad’ en roept zijn aanhangers op om hem te steunen. “Hij zal mijn vertegenwoordiger zijn in deze strijd. Van nu af aan zal hij Lula zijn.”

De 55-jarige Haddad zei in een toespraak dat hij de pijn voelt van de mensen die niet meer op Lula kunnen stemmen. “Het is de pijn van de armste mensen van het land, de mensen die niet eens een bord eten hadden. Lula, onze Lula, onze vriend, onze beste Lula, vormde en vormt nog altijd een waterscheiding in de Braziliaanse geschiedenis.”

De ex-president, zelf van zeer eenvoudige komaf, dankt zijn populariteit aan de lange periode van economische groei tijdens zijn presidentschap. Daardoor kon hij de sociale programma’s voor arme Brazilianen fors uitbreiden. Dat zijn ze niet vergeten, zeker niet in het achtergebleven noordoosten waar Lula zelf vandaankomt.

Riskant, maar logisch

Haddad komt uit het rijkere zuiden. De voormalige leraar filosofie en minister van onderwijs heeft niet de uitstraling van zijn grote voorganger en het lukte hem ook niet om herkozen te worden als gouverneur van Sao Paulo. Nu is zijn politieke toekomst geheel afhankelijk van de steun van Lula’s trouwe achterban.

De Arbeiderspartij houdt het daarom simpel en voert de komende weken campagne met de leuze ‘Haddad is Lula!’ Politieke waarnemers zien dit als een riskante maar logische strategie. Haddad ligt in de peilingen ver achter op de uiterst rechtse kandidaat Jair Bolsonaro, die vorige week tijdens een bijeenkomst met een mes werd aangevallen.

Maar Haddad stijgt in de peilingen en hij moet met een deel van Lula’s aanhang tweede kunnen worden op 7 oktober. Als niemand meer dan de helft van de stemmen haalt, wat zeer waarschijnlijk is in het verdeelde Brazilië, volgt een tweede ronde op 28 oktober. En die zou best tussen Bolsonaro en Haddad kunnen gaan. 

Lees ook:

Nu ‘Tropische Trump’ is neergestoken maakt hij nóg meer kans 

De rechtse populist Jair Bolsonaro zou weleens de volgende president van Brazilië kunnen worden. Hij werd donderdag neergestoken, dat is goed voor zijn kansen.

Lula geeft zich over aan de politie, maar is politiek nog niet uitgespeeld

Brazilianen zijn diep verdeeld over Lula en zijn corruptieveroordeling, maar voor voor- en tegenstanders geldt: koud laat Lula ze niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden