Bravoure keert terug bij Kramer

null Beeld

Na twee afstanden heeft Sven Kramer het wereldkampioenschap allround in Heerenveen al voor een groot deel naar zijn hand gezet.

Zelfs als Sven Kramer niet helemaal fit is, schaatst hij harder dan alle concurrenten. Op het wereldkampioenschap allround in Heerenveen liet hij op de eerste dag van het toernooi geen ruimte voor twijfel. Hij versloeg zijn opponenten op de vijf kilometer, de afstand waarop hij al jaren niet te kloppen is. En ook op de 500 meter bleef hij zijn belangrijkste tegenstrevers voor. „Het gaat misschien wel beter dan ik had verwacht”, zei hij na afloop.

Kramer had de laatste weken last van de luchtwegen – een kwaaltje dat hij tijdens de laatste week van de Olympische Spelen in Vancouver al had opgelopen. Bovendien ontwikkelde hij daarbij een longontsteking. Pas deze week nam hij na overleg met de doktoren de beslissing om te starten tijdens het wereldkampioenschap in Heerenveen. Eerder deze week zei hij dat hij de fans in de schaatsstad niet in de steek wilde laten. Hij kon toen nog niet inschatten of hij voldoende hersteld zou zijn om een rol van betekenis te spelen op de WK.

Gisteravond, na afloop van de eerste twee afstanden, was zijn kenmerkende bravoure al weer terug. De eerste plaats in het tussenklassement had hem verbaasd, zei Kramer. „De anderen hebben moeite met winnen”, lachte hij minzaam. „Als Bükko een keer de kans had om wereldkampioen te worden was het nu wel. Een grotere kans gaat hij waarschijnlijk nooit krijgen. Maar je ziet hier dat het voor iedereen een zwaar seizoen is geweest. Of ik op tachtig procent ook nog beter ben dan de rest? Misschien wel ja.”

Havard Bükko verprutste zijn klassement voor een groot deel op de 500 meter, die hij weliswaar hard begon, maar niet kon afronden. De Noor heeft de laatste twee Europese kampioenschappen voor een groot deel verspeeld door een valpartij en een misslag op de kortste afstand. De angst om nu weer te vallen, maakte hem apathisch. Al reageerde hij zelf laconiek: „Wat er mis ging? Niets eigenlijk; ik kon niet harder. Het leek wel of ik door water liep. Ik miste explosiviteit en kwam moeilijk op gang.”

Omdat de Russische schaatser Ivan Skobrev ook niet meer over olympische vorm beschikt – hij verspeelde meer dan vier seconden op de vijf kilometer – is het klassement al voor een groot deel bepaald. Kramer staat daarin eerste, gevolgd door de verrassende Amerikaan Jonathan Kuck en Bükko. De Nederlander Ted-Jan Bloemen staat vijfde, Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel volgen op respectievelijk de zesde en achtste plek.

Kuck moet op de 1500 meter zeven tiende van een seconde goed maken op de Fries; Bükko bijna een seconde. Kramer: „Maar zelfs als het niet goed gaat op de 1500 meter heb ik daarna nog 25 rondjes op de tien kilometer om het goed te maken. Op dit moment maak ik me totaal geen zorgen.”

Kramer wond zich gisteren wel op over de toestand van de ijsvloer in Thialf, die hij dramatisch slecht noemde. Het ijs sloeg snel wit uit en bevatte bovendien veel richels. „Het was gewoon gevaarlijk”, zei de schaatser na afloop. „Dit is echt onwaardig voor een WK. Het ijs was om te janken.”

Volgens Bondscoach Wopke de Vegt, die zich ook in Vancouver al opzichtig met de kwaliteit van het olympische ijs bemoeide, was er iets mis met de wijze waarop de vloer werd geprepareerd. Vaste ijsmeester Beert Boomsma is al een aantal weken ziek en de vervangers zijn er niet in geslaagd om zijn werk op afdoende wijze over te nemen.

De Vegt: „Aan het ijs wordt een stofje toegevoegd waardoor het water beter vloeit en aanvriest. Maar op een of andere manier werkt dat nu niet goed. Ze zullen vannacht flink door moeten werken om het voor de komende dagen wel goed te krijgen.”

Kramer debatteert na zijn 5000 meter met de Noorse scheidsrechter Ludahl over de slechte kwaliteit van de ijsvloer. ( FOTO REUTERS) Beeld REUTERS
Kramer debatteert na zijn 5000 meter met de Noorse scheidsrechter Ludahl over de slechte kwaliteit van de ijsvloer. ( FOTO REUTERS)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden