Brave Hendrik en eetbare bloemen

Er zijn nog boerderijen in ons land waar je je kinderen mee naartoe kunt nemen, waar de dieren niet zielig zijn en de mest lekker ruikt, waar planten groeien zonder gif en je welkom bent om rond te neuzen. In dit Jaar van de Boerderij een zomerserie: bezoeken aan boerderijen die iets speciaals te bieden hebben voor de consument. Deel 6: Kwekerij Zonnemaire.

De aardappelen en de suikerbieten op het platte Zeeuwse land staan her en der te sterven in de brandende hitte. Maar de artisjokken van Dieneke Klompe gedijen juist, en de kardoenplanten ook: met hun lange penwortels reiken ze wel tot het water. Ook de zonnebloemen en de tomaten gaan geweldig, vertelt Klompe, en onkruid wieden is een makkie want het valt allemaal direct flauw zodra je het uit de grond trekt. Ondertussen is ze wel erg blij dat zij de slang erbij kan leggen, om haar consumptieve kwekerij voor eetbare bloemen en bijzondere groentes te besproeien. Elke plant kan wel een liter water per dag gebruiken.

Als je bij Dieneke Klompe een salade bestelt voor een feest of diner, dan bestaat die bijvoorbeeld uit lichtgroen ijskruid, grote roomgele daglelies, oranje en gele citrusafrikaantjes, paarse en blauwe korenbloemen, kleine ronde gele citroenkomkommertjes, donkerrode Japanse basilicum, en bloemen van de Oostindische kers. IJskruid blijkt een verrukkelijke plant te zijn met dikke vlezige bladeren en zachte ronde stelen, met een frisse ziltige smaak. Sla met een bite, noemt de kweekster het. Ze doet ons voor hoe je een daglelie eet: gewoon in je mond steken, hup, de hele bloem. Het levert een knapperige sla-sensatie op.

We krijgen een rondleiding door de kwekerij in het Zeeuwse Zonnemaire. Geen boerderij, maar deze kwekerij is zo bijzonder dat ze toch in onze serie moet. Klompe is lid van het Genootschap voor Vergeten Groentes -gewassen die vroeger elke huisvrouw wel kende maar die verdrongen zijn door de massaproductie van de makkelijke, gangbare groentes en daardoor bijna uitgestorven. Brave Hendrik bijvoorbeeld, een soort spinazie; haverwortel of boxbaard die familie is van de schorseneren; Russische bladkool; gele wasboontjes; rood-witte bonen. Bevlogen praat ze erover terwijl ze blaadjes en bloemen afplukt om ons te laten proeven -de vijf soorten basilicum, de tomatillo's voor curry en chutney, aardbeienmelde met decoratieve rode vruchtjes, citrusafrikaantjes: een fanfare in je mond. We proeven suikerij die lijkt op rucola maar bitter is als witlof, en de ongelooflijk zoete blaadjes van het honingplantje. Ze kweekt ook blauwe suikermaïs en kogelronde worteltjes, zoethout, meekrap waaruit vroeger rode verf gemaakt werd, een typisch Zeeuws gewas waarmee ze wil experimenteren. De donkerrode zonnebloemen kun je niet eten maar wel kopen voor in de vaas en ook de juffertjes in het groen met hun lavendelblauwe bloemen staan er voor het mooi, net als de oranjegele duizendschoon, de roze en paarse lathyrus en de beeldschone blauwe lampionplant. Phacelia groeit weelderig als groenbemester om de bodem te verbeteren, de hommels en bijen worden er helemaal gelukkig van.

Klompe noemt haar bedrijf een kwekerij van natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen; ze wil dat mensen het allemaal zelf ervaren, zegt ze, want ze is niet voor niets schoolfrik. Naast haar kwekerij werkt ze als docent groenonderwijs en geeft ze cursussen en rondleidingen aan groepen, op aanvraag. En voor kampeerders op de landschapscampings in de buurt zijn er excursies. Een gerenommeerde chef-kok beweert dat je de liefde waarmee zij teelt, kunt proeven, vertelt ze. ,,Dat kan natuurlijk niet'', zegt ze lachend, ,,maar je proeft wel dat het puur is. Geen kunstmest, geen turbogroei, dat gaat ten koste van de smaak. En alles is zonder gif. Ik kweek dingen die je rauw in je mond steekt, de eetbare bloemen mag je zelfs niet wassen, dus het moet schoon zijn.''

Bij Dieneke Klompe kun je vaste klant worden met een abonnement, of zomaar op een zaterdagochtend tussen 9 en 12 uur langskomen bij de dam op de Korteweg in Zonnemaire: als de blauwe parasol openstaat, verkoopt ze daar haar waren. Deze zaterdag, 9 augustus, staat ze op de Boerenmarkt in Burgh Haamstede en volgende week, 16 augustus, op de Vlasdag in het pittoreske ringdorp Dreischor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden