Bratusek kan gaan, Cañete mag blijven

CHRISTOPH SCHMIDT

De stemming in het Europees Parlement over zes kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie heeft gisteravond slechts één gegadigde de kop gekost.

De Sloveense ex-premier Alenka Bratusek werd met een overweldigende meerderheid ongeschikt bevonden, na een dramatisch slechte hoorzitting maandag. Maar door een overeenkomst tussen de grootste politieke families, de christen- en de sociaal-democraten, mogen vijf andere twijfelgevallen wel aan de slag in de commissie-Juncker.

Onder hen is de Spanjaard Miguel Arias Cañete, die tijdens zijn hoorzitting vorige week onder vuur kwam te liggen wegens vermeende (familie)banden met de olie-industrie. Cañete krijgt de portefeuille klimaat en energie.

Tijdens de stemming gisteravond staakten de sociaal-democraten hun verzet tegen de Spanjaard, wiens partij bij de Europese christen-democraten hoort. In ruil daarvoor hadden de christen-democraten geen bezwaar meer tegen de Franse socialist Pierre Moscovici, die zijn stemming nipt won. Hij wordt de nieuwe begrotingscommissaris.

De Let Dombrovskis, Mr. Euro, en de Fin Katainen, die samen met Moscovici een economisch team moeten vormen, kregen gisteravond eveneens de zegen van het parlement. Ook de Brit Jonathan Hill kan woonruimte in Brussel gaan zoeken.

Vooral de stemming over Cañete maakte veel los. 600.000 mensen hadden via een online-petitie de Europarlementariërs opgeroepen de Spanjaard, neergezet als 'oliebaron', af te keuren.

Met name de Groenen waren laaiend over het handjeklap tussen de twee grote fracties. "Dat de sociaal-democraten nu zo veel matige kandidaten slikken om hun eigen matige kandidaat te mogen houden, is een zeer teleurstellend einde van deze hoorzittingen", meende Bas Eickhout (GroenLinks).

Voor Juncker is de schade te overzien: hij moet een nieuwe kandidaat uit Slovenië halen, en hij moet wat schuiven in de portefeuilleverdeling, met name bij de Hongaar Navracsics (onderwijs en cultuur).

Volgens bronnen in Brussel krijgt Frans Timmermans, die als rechterhand van Juncker al een zware portefeuille heeft, ook nog een coördinerende rol op het gebied van duurzaamheid. Dat zou betekenen dat hij ook Cañete in de gaten moet houden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden