Brandweer trekt in rouwstoet door Amsterdam

© ANP Beeld
© ANP

Amsterdamse brandweerlieden lopen vandaag in een plechtige rouwstoet van de kazerne aan de Marnixstraat naar het stadhuis in de hoofdstad.

Tijdens de manifestatie riepen zij de gemeenteraad op niet zomaar in te stemmen met de bezuinigingsplannen voor de brandweer van het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders. De raad vergadert binnenkort over de snoeivoornemens.

Volgens Abvakabo FNV-bestuurder Fred Bos zijn circa 150 tot 200 brandweerlieden rond 11.15 uur vertrokken. Voorop ging een lijkkist, daarachter reed een ladderwagen en liepen brandweerlui. Enkele voertuigen sloten de stoet af.

De brandweermannen vrezen dat de geplande bezuinigingen ten koste gaan van de veiligheid voor henzelf en de inwoners van Amsterdam.

De zevende man
Aangekomen bij het Amsterdamse stadhuis de Stopera vormden de brandweerlieden een kring om de lijkkist. Enkele actievoerders hielden een toespraak. Ze zeiden dat ze 'de zevende man' ten grave droegen. Als het college zijn zin krijgt, komt de aparte chauffeur voor de commandowagen namelijk te vervallen. In de toekomst moet de officier van dienst zelf naar een brand rijden.

Volgens de brandweer komt dat hierop neer: 'Het college besluit dat u het bij brand niet overleeft. U moet zelf uw vrouw en kinderen redden.' Hoewel de landelijke norm zes man op een spuitwagen is, zijn volgens het actiecomité zeven man essentieel in de hoofdstad, omdat er veel brandgevaarlijke panden zijn.

2,75 miljoen
Na de toespraken trokken de brandweermannen het stadhuis in en brachten ze hun zorgen over aan burgemeester Eberhard van der Laan. Hij zei dat hij de zorgen van de brandweermannen serieus neemt. 'Maar ik weet zeker dat er niemand is overleden en dat dat ook niet zal gebeuren.'

Het korps Amsterdam-Amstelland moet vanaf 2014 per jaar 2,75 miljoen euro minder uitgeven, besloot het Amsterdamse stadsbestuur eerder deze maand. Het totale budget is nu ongeveer 85 miljoen euro per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden