Kathedraal van Nantes.

Frankrijk

Brandweer heeft vuur in kathedraal Nantes onder controle, brand lijkt aangestoken

Kathedraal van Nantes.Beeld REUTERS

De brand in de kathedraal van de Franse stad Nantes is onder controle. Dat meldde de Franse brandweer, die eerder sprak van een grote brand. Inmiddels is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. De brand lijkt aangestoken.

Redactie

Het vuur werd even voor 08.00 uur zaterdagochtend ontdekt in de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus, een officieel historisch monument in de stad in het westen van Frankrijk. Zestig brandweerlieden werden ingezet om het vuur te blussen.

Aangestoken

Justitie in Nantes gaat ervan uit dat de brand is aangestoken, het vuur is namelijk op drie plaatsen in de kerk uitgebroken. Het lijkt erop dat het 400 jaar oude orgel volledig is vernietigd, zei een plaatselijke brandweerchef tegen het Franse BFM TV. “Het platform waarop het zich bevindt is zeer onstabiel en dreigt in te storten.”

Het incident in Nantes doet denken aan de verwoestende brand in de Nôtre Dame in Parijs in april vorig jaar. “Maar”, stelt de brandweer gerust, “De schade is niet te vergelijken met die van de brand in de Nôtre Dame.”

Burgemeester

De burgemeester van Nantes Johanna Rolland, die vroeg op het toneel verscheen, bracht hulde aan de brandweerlieden die snel hebben gereageerd en voegde toe: “Het is een dag die gekenmerkt wordt door verdriet. Onze kathedraal is een plek voor alle inwoners van Nantes, het maakt deel uit van onze geschiedenis, van ons erfgoed.” De gekozen ambtenaar kondigde ook aan dat er een onderzoek loopt.

Op foto’s en video’s op sociale media was het vuur in het historische gebouw te zien.

In 1972 brand

De bouw van de kerk begon in de 15e eeuw. Ook in 1972 woedde een brand in het gebedshuis. Het herstel daarna duurde vervolgens ongeveer 13 jaar.

Lees ook:

Eerste kerkdienst in Notre Dame sinds brand

In de Notre Dame in Parijs werd de eerste dienst gehouden sinds de brand op 15 april vorig jaar de kathedraal grotendeels verwoestte.

De Notre Dame kwam er, ook in het verleden, steeds weer bovenop

Een jaar na de verwoestende brand bewandelen twee boeken over de Notre-Dame dezelfde historische paden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden