'Brandstichting uit racisme' Politie Rotterdam neemt aanslag op winkel Hindoestanen hoog op Ook leuzen gekalkt in Middelburg en IJmuiden

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - De politie van Rotterdam heeft nog geen enkele aanwijzing omtrent de dader(s) van een aanslag op een Hindoestaanse winkel in de deelgemeente Hoogvliet. Volgens de politie, die de zaak zeer hoog opneemt, zijn er zeker racistische motieven in het spel.

De aanslag vond gisternacht omstreeks half vier plaats. Eerst werd een straattegel door een etalageruit van de levensmiddelenwinkel gegooid. Direct daarop werd een aantal brandende doeken door het ontstane gat naar binnen geworpen. Op andere ruiten van de winkel zijn hakenkruisen en de letters W en P aangetroffen. Deze staan, aldus de politie, voor 'White Power'.

Gealarmeerd door het lawaai waarschuwden omwonenden van de winkel de politie. Toen deze op de plek aankwam, was juist een begin van brand ontstaan. De brandweer, die het vuur snel onder controle had, liet uit voorzorg een aantal van de boven de winkel gelegen flatwoningen ontruimen. Niemand raakte gewond.

De deelgemeente Hoogvliet en buurtbewoners hebben met afschuw op de aanslag gereageerd. Volgens bestuurder W. Burger van de deelraad en verantwoordelijk voor het allochtonenbeleid, is het de eerste maal dat Hoogvliet met een dergelijke vorm van openlijk racisme wordt geconfronteerd. Het deelraadsbestuur, dat enkele uren na de aanslag een bezoek bracht aan de winkel van de getroffen Hindoestanen, zal nog deze week spoedoverleg voeren met de verschillende allochtonenverenigingen in Hoogvliet.

Burger zei in een reactie dat er tot dusver geen signalen waren over dreigend racisme in de 40 000 inwoners tellende deelgemeente. In de wijk waar de aanslag plaatsvond, is 40 procent van de bevolking allochtoon. Bij zijn bezoek aan de winkel constateerde Burger dat een enkele omstander 'begrip' toonde voor de brandstichting. “Maar hoewel slechts heel weinigen dat zeiden, kunnen we niet toelaten dat zelfs die weinigen het zeggen te begrijpen. Dit is een daad met voorbedachten rade, die door niemand kan en mag worden getolereerd. Daarom gaan we met alle betrokken partijen praten. We zullen niet lijdzaam afwachten of zo'n daad zich misschien herhaalt. Maar we moeten erkennen dat de mogelijkheden om zoiets te voorkomen, beperkt zijn.”

Volgens Burger zijn extreem-rechtse partijen of bewegingen in Hoogvliet niet bijzonder actief. “Voor heel Hoogvliet geldt dat 15 procent tot de migranten kan worden gerekend. Actieve, rechts-extremistische cellen zijn er voor zover wij weten niet. We hebben zo onze problemen, vooral in wijken met een achterstandsituatie. Als deelraad zetten wij ons volledig in voor verbetering, maar om iets te bereiken zijn we toch weer in belangrijke mate afhankelijk van Rotterdam als gemeente en zelfs van het rijk.”

Rotterdam en een aantal omliggende dorpen zijn de afgelopen weken meerdere malen doelwit geweest van uitingen van racisme. Afgelopen vrijdag nog arresteerde de politie twee mannen, die onlangs in Heenvliet en Geervliet hakenkruisen en racistische leuzen hadden gekalkt op woningen, gebouwen en op een joodse begraafplaats. Ook in de Tarwewijk in Rotterdam en in de Beverwaard zijn dergelijke leuzen bij herhaling op gebouwen, waaronder die van de politie, gekalkt. De daders van deze acties zijn nog altijd spoorloos.

Ook in Middelburg hebben onbekenden dit weekeinde op diverse plaatsen racistische en nazistische leuzen aangebracht. Zo werden de letters NZF (Nazi Front Zeeland), met aan weerszijden hakenkruisen, gekalkt op een doorgaande weg en werden op de weg langs het Kanaal door Walcheren, over een lengte van vijftig meter, nazistische en racistische leuzen aangebracht. Ook een bushokje werd bekalkt.

De zaak is in onderzoek bij de groep rechercheurs die ook eerdere bekladdingen, op de Portugees-joodse begraafplaats en de Abdijgebouwen in Middelburg, onderzoekt. Daarbij zou eveneens de onbekende organisatie Nazi Front Zeeland betrokken zijn.

Onbekenden bekladden ook in IJmuiden een aantal gebouwen met racistische leuzen en hakenkruisen. Doelwit waren onder meer een moskee, een flatgebouw, een vishandel en een personenauto. De leuzen waren gericht tegen buitenlanders. In het belang van het onderzoek houdt de politie de teksten geheim. Een schoonmaakploeg zal de teksten en swastika's verwijderen. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden