Brandstichting: haat of baldadigheid?

AMSTERDAM - De brand, zondagnacht, in een school in Drachten waar vooral jonge asielzoekers les krijgen, is aangestoken. Dat is ook het geval bij de brand die eerder die dag in de islamitische basisschool Abibakr in Nijmegen woedde.

van onze verslaggeefster

Dat is uit technisch onderzoek gebleken. De politie heeft geen aanwijzingen dat de branden, of de vernielingen aan twee moskeeën afgelopen week, te maken hebben met de aanslagen in de VS.

Bij de brand in de Internationale Schakelklas (ISK) in Drachten werden twaalf noodlokalen verwoest. Het vuur werd op twee plaatsen aangestoken.

,,Of er een verband is met de gebeurtenissen in de VS, geen idee. Daarover kunnen we pas iets zeggen wanneer we verdachten hebben aangehouden'', zegt een politiewoordvoerder. ,,We houden alle opties open.''

Bij de school, waar vooral kinderen van asielzoekers en alleenstaande asielzoekers tussen de twaalf en de achttien jaar les krijgen, zijn nooit bedreigingen binnengekomen, zegt locatiedirecteur J. Moorlag, en de verhouding met de buurt is prima. Volgens hem is er bij de brand ingebroken en is een computer gestolen.

,,Ik denk niet aan een actie tegen deze doelgroep of tegen deze vorm van onderwijs. Het is baldadigheid. Dat kwam dit weekeinde meer voor in Drachten.''

Dat ook de basisschool in Nijmegen met opzet in brand is gestoken, bleek gisteren. De school was gisteren dicht. De directie praat vandaag tijdens een speciale bijeenkomst met ouders en kinderen. Ook daar denkt de politie aan vernielzucht als oorzaak.

Afgelopen week kregen twee moskeeën te maken met vernielingen. Een moskee in Zwolle werd zaterdag met aanmaakblokjes in brand gestoken. Dat vuur was snel bedwongen. De politie in Zwolle heeft 'geen flauw vermoeden' van een verband met de aanvallen in de VS. ,,Maar als wij het niet zeggen, zeggen anderen dat wel.''

Bij een moskee in Vlissingen ging donderdag een steen door de ruit. In dit geval sluit de politie een verband met de aanslagen niet uit. Bij de moskee wordt nu extra gesurveilleerd. Omwonenden hebben pamfletten opgeplakt met: ,,Als we geen verschil zien tussen een terrorist en een buurman komt er nooit vrede''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden