Brandstichting bij agent gaat Beckum echt te ver

BECKUM - Beckum kan niet bogen op een rijke historie waar het om criminaliteit gaat. Bij het jaarlijkse school en volksfeest wil er onder invloed van drank in een twist om de gunst van een boerendochter nog wel eens een klap worden uitgedeeld, maar dat soort vormen van animositeit wordt doorgaans onderling geregeld.

Het 2 500 zielen tellende dorp onder de rook van Hengelo (Ov.) is verder synoniem aan rust. Tot in de oudejaarsnacht de dienstwoning van dorpsagent Henny Perik in vlammen op ging. De politieman werd uit zijn slaap gewekt door stukken brandend plafond die naar beneden kwamen. Met zijn vriendin wist Perik maar net te ontkomen.

In dit weekeinde na wat door de kranten 'de aanslag' werd genoemd, ijlt de klap nog steeds na in Beckum. Zeker, dorpsagent Perik was vooral bij een deel van de jeugdige inwoners niet geliefd, maar de brandstichting gaat de meeste dorpelingen toch veel te ver. De algemene opinie luidt dat het om een wraakactie moet zijn gegaan die vreselijk uit de hand is gelopen. Dat er sprake was van een wraakactie, staat voor de dorpelingen en de politie van Hengelo, waaronder Beckum valt, vast. Kort voor de jaarwisseling had Perik immers signalen ontvangen dat de dorpsjeugd hem te grazen wilde nemen. Bij wijze van represaille voor de straffe wind die de jonge politieman sinds een jaar door het dorp laat waaien.

Als opvolger van zijn wat meer bezadigde voorganger haalde Perik het laatste jaar de teugels aan. "Want in Beckum denkt een kleine groep boerenzonen kennelijk dat alles moet kunnen" , zegt woordvoerder J. Bos van de politie Hengelo. Dat 'alles' slaat onder meer op rijden onder invloed. In de achterliggende maanden was een groep jongeren uit Beckum enkele keren betrokken bij vechtpartijen in een Hengelose disco. Voor de politie was al snel duidelijk, dat de betokkenen eerst aan de tap in het dorpscafe Halfweg flink aan Bacchus hadden geofferd, voordat de reis per auto naar Hengelo werd aanvaard. Na overleg met het hoofdbureau, besloot politieman Perik vervolgens op zaterdagavond op alcoholgebruik te gaan controleren. En dat werd hem niet in dank afgenomen.

De politieman kreeg al snel de naam van 'dienstklopper'. In het dorp werden onder meer affiches verspreid met zijn afbeelding en de mededeling dat Perik gezocht werd. Ook Periks redactionele bijdrage met pedagogische strekking over rijden onder invloed in het weekblad 'Beckum Beter Bekeken', werd allerminst op prijs gesteld. Als de verhalen die de ronde doen waar zijn, moeten enkele jongeren met de krant letterlijk hun achterste hebben afgeveegd om de gewraakte pagina vervolgens bij de politieman in de brievenbus te deponeren.

Vorige week toog Perik naar cafe Halfweg om met een afvaardiging van zijn 'tegenstanders' te spreken. Na dat gesprek leek de meeste stoom van de ketel, al wilden "de grootste raddraaiers" volgens Bos niet met hem praten. Om het 'mooie vuurwerk' bij zijn woning - dat hem volgens de geruchten in het vooruitzicht was gesteld - te voorkomen, bleef Perik donderdag tot diep in de nacht op. Nadat hij eindelijk naar bed was gegaan, ging het huis alsnog in de brand.

Ook politie-voorlichter J. Bos kan zich niet voorstellen, dat bewust is geprobeerd om de politieman om het leven te brengen. "Wat niet wegneemt dat er sprake is van gekwalificeerde brandstichting. Daarom werken er nu acht rechercheurs aan de zaak" , aldus Bos. "Wij nemen dit zeer hoog op. In de vijftien jaren die ik nu bij de politie werk, heb ik nog maar een keer of drie meegemaakt dat collega's prive werden lastiggevallen. Daarbij ging het dan om bedreigingen, maar dit slaat alles." Henny Perik zelf is tijdelijk bij familie en doet er voorlopig liever het zwijgen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden