Brandschoon blazoen is nu VVD-norm

Opstappen Kamerlid Huizing toont dat liberalen, zeker zo kort voor verkiezingen, geen gedoe willen

NICOLE BESSELINK en REDACTIE POLITIEK

Opnieuw heeft een integriteitskwestie geleid tot het opstappen van een VVD-Kamerlid. Nadat deze zomer Johan Houwers vertrok vanwege mogelijke witwaspraktijken, heeft Matthijs Huizing zijn zetel ingeleverd nadat hij recent met te veel drank op achter het stuur was aangehouden door de politie. Volksvertegenwoordigers dienen van onbesproken gedrag te zijn, stelde Huizing zaterdag in een toelichting op zijn vertrek, en dat hij is nu niet meer.

De onlangs aangescherpte integriteitsregels binnen de VVD lijken bij die overweging te hebben meegespeeld. Drie jaar geleden - een paar maanden voor de verkiezingen die hem de Tweede Kamer in zouden loodsen - werd Huizing eveneens rijdend betrapt op een te hoog alcoholpromillage, maar zonder grote gevolgen. Hij schikte voor 400 euro, biechtte zijn zonde op in De Telegraaf, samen met Kamerlid Erik Ziengs waartegen aangifte van mishandeling was gedaan, en vervolgens kon Huizing zijn zetel behouden.

Toenmalig VVD-fractievoorzitter Stef Blok noemde die gebeurtenissen destijds 'ernstige feiten'. "Maar het is niet zo dat ze hierdoor niet als Kamerlid kunnen functioneren."

Kennelijk ligt dat drie jaar later anders na affaires rond de van corruptie verdachte Roermondse oud-VVD-wethouder Jos van Rey en de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die vorige week drie jaar cel kreeg. Die laatste gaf dit weekend te kennen dat hij onder druk van een hooggeplaatste VVD'er zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

'Absolute integriteit' is 'absolute noodzaak', is de boodschap waar partijvoorzitter Benk Korthals al enige tijd op hamert. Juist nu het na een aantal mindere jaren weer zo goed gaat met de partij en de lokale en Europese verkiezingen in aantocht zijn, wil de partij er alles aan doen om affaires à la Van Rey te voorkomen.

In mei heeft de VVD daarom een vaste commissie in het leven geroepen die zich buigt over de handel en wandel van VVD-politici. Binnen de fracties zijn vertrouwenspersonen aangewezen. Daarnaast dienen liberale kandidaten een vragenlijst in te vullen zodat een 'risicoprofiel' kan worden opgesteld.

Naast die regels wijst Korthals ook op de eigen verantwoordelijkheid van politici. "Je moet altijd in het belang van de partij handelen", zei hij in mei in deze krant. "De VVD wordt een heel grote bestuurlijke partij met een groeiend aantal volksvertegenwoordigers. Dan is het van belang dat integriteit bij iedereen tussen de oren zit."

Of Huizing intern is geadviseerd om op te stappen of die keuze zelf heeft gemaakt, is onbekend. In zijn verklaring meldt de voormalig media- en sportwoordvoerder dat hij de VVD-lijn waar het gaat om onbesproken gedrag onderschrijft en dat dit de aanleiding vormde te vertrekken.

De verklaring van Johan Houwers in juli was soortgelijk. Vanwege het lopende strafrechtelijke onderzoek tegen hem, zag de Achterhoeker opstappen als enige optie. Dat besluit noemde fractievoorzitter Halbe Zijlstra toen 'verstandig'. Nu wil de VVD niet reageren.

Wie is Matthijs Huizing?
Met het vertrek van Matthijs Huizing (53) verliest de VVD-fractie een relatief onopvallend Kamerlid en groot sportfanaat.

Na de studies economie en bedrijfskunde in Rotterdam en managementfuncties bij Unilever en Bols was hij directeur van de Nederlandse Volleybal Bond en Right To Play Nederland, een stichting die sport in ontwikkelingsgebieden stimuleert.

Als Kamerlid was hij tevens voorzitter van NL-Sporter, de vakbond voor topsporters. Hij protesteerde in die hoedanigheid tegen dopingcontroles op Eerste Kerstdag. Daarnaast leidt hij sinds 2011 een voetbal- en cricketclub in zijn woonplaats Oegstgeest, waar hij zelf ook een balletje mee trapt.

Sinds zijn aantreden als Kamerlid in 2010 trokken vooral zijn ideeën over de publieke omroep de aandacht. Hij wilde de antibezuinigingsspotjes van de buis, stelde voor om Nederland 3 aan de regionale zenders te geven en klaagde over de dure en voorbarige naamsverandering van Nederland 1, 2, 3 naar NPO 1, 2 en 3.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden