Brandjes en opstootjes luiden 2009 in

De jaarwisseling lijkt in Nederland zonder grote incidenten te zijn verlopen. Wel was de brandweer druk met het blussen van een groot aantal kleine branden. In Zuidland, regio Rotterdam, was sprake van een confrontatie tussen 150 jongeren en de politie. In de regio werden in totaal dertig mensen aangehouden.

In de grote steden was het relatief rustig. De politie en brandweer in Amsterdam hadden een drukke nacht, maar hun inzet bleef beperkt tot kleinere incidenten. De politie verrichtte in totaal zestig aanhoudingen, dat is het dubbele van een gebruikelijke zaterdagavond in de hoofdstad. De gemeente is vooral blij dat het rustig is gebleven tijdens de feesten op de Dam en het Rembrandtplein.

In Den Haag werden negentig mensen aangehouden. Burgemeester Jozias van Aartzen gaf aan het idee te hebben dat de nacht rustiger was verlopen dan vorig jaar. De politie van Amsterdam meldde dat er geen ernstige incidenten waren geweest. Er werden zeker 25 mensen aangehouden.

In Utrecht ging de jaarwisseling gepaard met veel autobranden. Vijftig auto's werden vernield door brand. „Meer dan vorig jaar”, aldus een politiewoordvoerder donderdagmorgen.

De politie in de provincie Utrecht hield in totaal 87 mensen aan. In Eemnes onder meer omdat de brandweer werd gehinderd om een brandje te blussen. In Amersfoort brak brand uit in een woning aan de Noorderlicht. Vanwege de rook werden daar twaalf andere woningen ontruimd.

De feesten die verschillende gemeenten in Utrecht organiseerden hebben goed gewerkt, zei de politiewoordvoerder. Grootschalige ordeverstoringen deden zich niet voor.

Behalve in Zuidland kwam het ook in het Brabantse Veen tot opstootjes tussen politie en jongeren. Een groep van zo'n vijftig tot honderd jongeren probeerde daar donderdagochtend autowrakken in brand te steken. Jongeren zorgen in Veen al jaren voor problemen tijdens de jaarwisseling. De afgelopen twee jaar was het rustig, maar in 2004 zette de politie ook al mobiele eenheid in in het 2400 inwoners tellende dorp.

In Purmerend, Zaandam, Hilversum en Uddel werden de hulpdiensten door baldadige jeugd gehinderd. Brandweerlieden en politieagenten in Uddel werden met bierflesjes belaagd en in Hilversum werd een brandweerwagen met bakstenen bekogeld. In de wijk Leuvensbroek in Nijmegen werden molotovcocktails naar de brandweer en later naar de politie gegooid.

Net als vorig jaar, moesten verschillende scholen het tijdens de jaarwisseling ontgelden. In Dordrecht vatte een scholencomplex vlam. Een schoollokaal in Etten-Leur werd door een brand volledig verwoest. In Rotterdam-Crooswijk raakte een basisschool ernstig beschadigd door brand.

Op het Friese platteland moest de mobiele eenheid er twee keer aan te pas komen om de orde te herstellen. In Burdaard en Blije werd de brandweer tegengehouden. Pas na charges van de ME konden de branden worden geblust. In Blije werden achttien mensen gearresteerd.

Ook in Drachten en Ferwert moest de politie ingrijpen om de hulpdiensten hun werk te kunnen laten doen. In totaal hield de Friese politie 52 mensen aan tijdens de jaarwisseling. In veel gevallen was de invloed van alcohol een factor.

De vijf Friese ziekenhuizen kregen 36 vuurwerkslachtoffers binnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden