Update

Brandende Notre-Dame raakt de ziel van Frankrijk

Beeld Photo News

Een brand heeft een groot deel van de Notre-Dame in Parijs verwoest. De restauratie van een van de belangrijkste monumenten van Europa neemt naar verwachting decennia in beslag. 

De Franse president Emmanuel Macron gaat een internationale geldinzamelingsactie op touw zetten voor de wederopbouw. Hij noemde de brand ‘een verschrikkelijke tragedie’.

De brand in de Notre-Dame ontstond aan het begin van de avond door nog onbekende oorzaak, mogelijk op een van de steigers op het dak. Aan de kathedraal, gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw, vonden de laatste tijd schoonmaakwerkzaamheden plaats. De houten spanten van de zolder, stammend uit de dertiende en ­negentiende eeuw, vatten snel vlam. Hierna stortte de spits op het dak in, het hoogste punt van het gebouw.

Blussen vanuit de lucht was niet ­mogelijk omdat te grote hoeveelheden water de structuur van het monument konden verzwakken. De hoogte van het ­gebouw stelde de brandweer voor grote problemen: de langste ladder van de brandweer is iets meer dan dertig meter lang, het dak is veel hoger. De hele avond werd ­gevreesd voor het instorten van het plafond waarboven zich de brandende zolder bevond.

Het verloop van de live uitgezonden brand – waarbij een brandweerman zwaar gewond raakte – zorgde voor verbijstering. ­President Emmanuel Macron stelde een belangrijke televisietoespraak uit en spoedde zich naar de plaats des ­onheils. “Het is verschrikkelijk om een deel van onszelf in vlammen te zien opgaan”, verwoordde hij het gevoel van velen.

De brandweer rukte met groot materieel uit. Zo'n 400 brandweerlieden waren aanwezig. De twee vierkante torens aan de voorkant van de kerk konden worden gered aldus de brandweer. Wel lijkt twee derde van het dak verwoest. Macron verzekerde zijn toehoorders bij de Notre Dame dat de kathedraal weer opgebouwd zal worden. 

De eerste 100 miljoen euro voor de wederopbouw werd vlak daarop al toegezegd door de Franse miljardair François-Henri Pinault. De Franse miljardair Bernard Arnault en zijn bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) doneren 200 miljoen euro voor de restauratie van de Notre-Dame. Tegen het Franse persbureau AFP zegt Arnault te willen helpen met de wederopbouw van ‘dit symbool van Frankrijk’. “We willen onze solidariteit tonen tijdens deze nationale tragedie.”

Volgens de president is het ergste voorkomen. Hij prees de moed en het professionalisme van de brandweermensen. Op veel plekken stonden mensen te kijken naar de brand in de kathedraal, meldden Franse media. Ze zouden huilen en in shock zijn.

Ook vanuit andere landen wordt geschokt gereageerd op de brand. “Zo erg om die enorme brand te zien in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs”, laat de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter weten. Hij stelt voor om blusvliegtuigen in te zetten om de brand te blussen en vindt dat er snel moet worden opgetreden. “Must act quickly!”. De Europese Raad-voorzitter Donald Tusk noemt de kathedraal “de Notre-Dame van heel Europa”. De Londense burgemeester Sadiq Khan zegt op Twitter dat “Londen vandaag rouwt met Parijs”.

Beeld ANP

Ontroostbaar

De Notre-Dame is een nationaal symbool, een embleem dat zijn religieuze functie ruimschoots overschrijdt. ­Victor Hugo’s beroemde ­roman ­‘Notre-Dame de Paris’ uit 1831 – het verhaal over Quasimodo en ­Esmeralda – droeg zeker bij aan deze status. ­De schrijver wilde met zijn verhaal ook ­pleiten voor het behoud van ­monumenten als de Notre-Dame, waarvoor in zijn tijd niet veel aandacht was. De laatste jaren is de kerk met dertien tot veertien miljoen toeristen, zo’n 30.000 bezoekers per dag, het meest bezochte en gefotografeerde monument van Europa.

De populaire radio- en televisiejournalist Stéphane Bern, die in ­opdracht van Macron een offensief leidt om monumenten te herstellen, was ontroostbaar. “Wie had ooit kunnen bevroeden dat we deze beelden zouden zien. Het hart, de ziel van ­Parijs en Frankrijk is geraakt.”

Lees ook: 

‘Relieken Jezus gered van de vlammen in de Notre-Dame’

Met de verwoesting van de Notre-Dame in Parijs is niet alleen een iconisch monument van fabuleuze bouwkunst goeddeels verloren gegaan, maar ook een bijzonder belangrijke kerk met een rijke religieuze geschiedenis. De doornenkroon is daar misschien wel het meest sprekende voorbeeld van. Kan die gered worden?

De Notre-Dame bepaalt al eeuwen het gezicht van Parijs

Bekijk in dertien foto’s, tekeningen en schilderijen hoe de Notre-Dame al eeuwen een centrale rol speelt in Frankrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden