Brandende auto's en geweerschoten in Ferguson

De politie rukte maandagavond uit in Ferguson om de rellen de beteugelen. Beeld epa
De politie rukte maandagavond uit in Ferguson om de rellen de beteugelen.Beeld epa

Bij rellen in de Amerikaanse stad Ferguson zijn tientallen mensen gearresteerd. Het oproer barstte maandagavond los als gevolg van het besluit van de jury om de agent die de ongewapende Michael Brown (18) doodschoot niet te vervolgen. Volgens de jury is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een misdaad.

Redactie

Darren Wilson, de blanke agent in kwestie, schoot in augustus in totaal twaalf keer op de zwarte Brown, die daardoor om het leven kwam. Het incident leidde tot grote onrust in Ferguson, omdat de overwegend zwarte bevolking van de stad de politie beschuldigt van racisme.

De familie van Michael Brown heeft laten weten 'intens teleurgesteld' te zijn dat Wilson vrijuit gaat. In een verklaring hebben ze mensen die tegen de beslissing willen protesteren opgeroepen om geen geweld te gebruiken, maar meteen na de uitspraak braken er rellen uit in de voorstad van St. Louis. Op verschillende plekken waren er opstootjes en gooiden mensen met flessen en stenen naar agenten. Meerdere auto's en gebouwen staan in brand en in de stad klinken geweerschoten.

President Obama riep de bevolking op om de uitspraak van de jury te respecteren en de rust te bewaren, maar die oproep lijkt aan dovemansoren gericht. In augustus braken er ook al rellen uit in de stad, maar maandag was het geweld 'waarschijnlijk veel erger dan in de ergste nacht in augustus', zei een politiechef tegen de BBC. Verschillende scholen in Ferguson kondigden maandag in afwachting van het oordeel van de jury al aan om de naschoolse aciviteiten te schrappen, uit angst voor geweld op straat.

Openbaar aanklager Robert McCulloch maakte de beslissing van de onderzoeksjury bekend. Beeld ap
Openbaar aanklager Robert McCulloch maakte de beslissing van de onderzoeksjury bekend.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters

Openbaar aanklager Robert McCulloch liet in een verklaring weten dat het geen gemakkelijke taak was om 'de feiten van fictie te scheiden'. De getuigenverklaringen kwamen volgens hem niet altijd overeen met het bewijsmateriaal. Zo zijn er mensen geweest die zich opvoerden als getuigen, terwijl ze dat niet waren. Zij baseerden hun verklaringen op wat ze van andere mensen in de omgeving hadden gehoord. Daarnaast kwamen veel verklaringen niet overeen met het bewijsmateriaal dat de jury heeft onderzocht. Dat bewijsmateriaal is overigens online beschikbaar. Lees hier het officiële autopsierapport van Michael Brown, de transcriptie van het verhoor van Darren Wilson en het rapport van zijn medische onderzoek en het onderzoek van het plaats delict.

De berichtgeving in sociale media heeft volgens McCulloch bijgedragen aan de woede en rellen die op het schietincident volgden. Hij leverde ook kritiek op traditionele media, die in hun verslaggeving de getuigen en vermeende getuigen op een voetstuk plaatsten.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden