Brand uit woede op vader Kösedag

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Roddel over zijn levensstijl was de reden dat een 25-jarige man de brand in het woonhuis van de familie Kösedag in de Haagse Schilderswijk aanstak.

Volgens een van zijn advocaten, mr. S. I. Kouwenhoven, was de man boos over de verhalen die over hem de ronde deden. “Via anderen hoorde hij telkens weer dat de vader van het getroffen gezin, Zeki Kösedag, hem een slechte vader vond en zijn levensstijl bekritiseerde. Hij zou niet goed voor zijn gezin zorgen en door gokken zijn financiële zaken niet op orde hebben.”

De advocate benadrukt dat haar cliënt geen ruzie met vader Kösedag had: “Hij durfde er niet met hem over te praten, omdat een oom een ouder iemand is waar je respect voor hebt. De dag voor de brand hoorde hij weer dat Zeki kritiek op hem had. Hij heeft hem toen geprobeerd te bellen, maar dat is niet gelukt.”

De verdachte heeft die avond bij een tankstation in de Waldorpstraat een jerrycan benzine gekocht, die kort na middernacht door de brievenbus gegoten en de brand gesticht. De raadsvrouw zegt dat hij het niet heeft zien branden en naar huis is gegaan met het voornemen de zaak de volgende dag uit te praten.

De gevolgen van zijn daad waren schokkend: de echtgenote van Kösedag en vijf van haar kinderen kwamen om het leven. Volgens mr. Kouwenhoven heeft de man zich de mogelijke gevolgen van zijn daad niet gerealiseerd. Kouwenhoven: “Hij heeft enorme spijt en benadrukt steeds dat het zijn fout en zijn schuld is. Hij vindt het erg dat de familie en zijn gezin zo lijden. Het met zich meedragen van het geheim - hij is ook bij de begrafenis van de slachtoffers in Turkije geweest - is verschrikkelijk geweest; de bekentenis is een bevrijding.”

De 25-jarige neef, die bijstand van een psychiater of een andere medicus wil, heeft er begrip voor dat hem een zware straf boven het hoofd hangt en zal zich daarbij neerleggen. Volgens zijn andere advocaat, mr. A. P. Visser, is het voor zijn cliënt het belangrijkste de familie ervan te overtuigen dat de verschrikkelijke gevolgen van de brand nooit zijn bedoeling zijn geweest. Beide raadslieden beraden zich nog over de wijze waarop zij met de familie in contact kunnen komen, waarbij zij als eerste de echtgenote van de neef willen informeren over de toestand waarin deze verkeert.

Volgens minister Dijkstal van binnenlandse zaken was de brand in de Frans Halsstraat niet te voorzien of te voorkomen. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) had daar van te voren geen aanwijzingen of gegevens over.

Dijkstal antwoordt dit op vragen van de Tweede-Kamerleden Van der Heijden en Verhagen van het CDA over de branden in de Schilderswijk - naast die in de Frans Halsstraat zijn er twee aanslagen met molotovcocktails gepleegd op Azerbeidjaanse en Turkse instellingen.

Volgens Dijkstal is niemand door of op verzoek van de BVD onder controle gesteld, zoals eerder in enkele media is gemeld. “De BVD heeft alle informatie die voor de opsporing van de dader of daders van de aanslagen relevant was en waarover de dienst de beschikking had of kreeg, mondeling aan politie en justitie overgedragen”, aldus Dijkstal.

De minister ontkent dat de informatie te traag is losgekomen, waardoor speculaties en maatschappelijke onrust over aard van de aanslagen zouden zijn ontstaan. De BVD heeft politie en justitie direct na de aanslagen al geïnformeerd over zijn inschatting van de groep mogelijke daders en geadviseerd over maatregelen om maatschappelijke onrust te voorkomen, zegt Dijkstal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden