Brand olietanks Tripoli niet te blussen

De Libische brandweer moet afhaken omdat de milities blijven vechten. Het land glijdt af in een chaos.

En weer kwam een raket verkeerd terecht. Ditmaal in Libië, waar rivaliserende milities al twee weken lang vechten om de luchthaven van de hoofdstad Tripoli. Gisteren landde een raket in een olieopslagtank, waarna een enorme rookkolom boven de stad uitsteeg.

De milities bestoken elkaar met Grad-raketten, artillerie en kanonnen, en het lijkt erop dat de schutters geen kampioen precisie zijn. "Er is nu een tweede tank getroffen", liet Mohamed al-Harrai, woordvoerder van de staatsoliemaatschappij gisteren weten. Burgers in vijf kilometer omtrek van het vliegveld werden opgeroepen hun huizen te verlaten. Zij gaven daaraan massaal gehoor.

Omdat de strijders gewoon doorschoten, moest de brandweer het voor gezien houden en zich terugtrekken. Daarop riep de regering internationale hulp in bij het blussen. De brand kan volgens haar uitmonden in een 'humanitair drama en een milieuramp', aangezien er nog veel meer tanks met olie, gas en benzine in de nabije omgeving zijn. Het oliedepot bij Tripoli heeft een capaciteit van zo'n zes miljoen liter.

Drie jaar na de verdrijving van dictator Moammar Kadafi lijkt Libië nu af te glijden in chaos. Daarbij voegt het land zich in het rijtje van Irak en Afghanistan, waar burgerregeringen maar geen controle kunnen krijgen over zwaar bewapende clans. Ook in Libië spelen daarbij orthodox-islamistische groeperingen een belangrijke rol.

De afgelopen weken zijn er in Tripoli en het oostelijke Benghazi zo'n 160 mensen omgekomen. Het zijn de zwaarste gevechten sinds 2011. Er is op papier een leger van 35.000 man maar dat kan weinig uitrichten tegen de diverse groepen in het land. Dat is niet alleen een erfenis van de Westerse ingreep, maar ook van het decennialange beleid van Kadafi. Altijd stelde hij clans boven nationale eenheid waardoor er nog steeds geen sterk centraal gezag van de grond gekomen is. Duizenden ex-rebellen staan op de loonlijst van de overheid, als semi-officiële beveiligers, in een poging hen in te lijven. Anderen zijn juist overgelopen naar startende milities. Meestal ligt de loyaliteit meer bij de regio, de stam of de factie.

In Tripoli strijden nu groepen uit twee verschillende plaatsen: een islamistische militie uit de West-Libische stad Misrata en de anti-islamistische Zintanbrigade, die het vliegveld tot nu toe in handen had. Ze trokken in 2011 samen op tegen dictator Kadafi, maar staan elkaar sinds diens val dat jaar naar het leven. Met de aanhoudende gevechten, lijkt ook de tweespalt in het land te groeien.

Dat buitenlandse diplomaten de hoop opgeven, blijkt uit het feit dat afgelopen weekend diverse ambassades hun burgers opriepen het land te verlaten. De Amerikanen hebben hun ambassade zelfs al gesloten, en zijn naar buurland Tunesië vertrokken. Zij hebben nog een trauma van de dodelijke aanslag op ambassadeur Chris Stevens in Benghazi in 2012.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden