5G

Brand in twee zendmasten in Den Haag

Anti-5G activisten in Los Angeles.   Beeld AP
Anti-5G activisten in Los Angeles.Beeld AP

In Den Haag heeft in de nacht van zondag op maandag brand gewoed in twee zendmasten. Beide brandjes zijn geblust, meldt een woordvoerder van de brandweer. De politie doet verder onderzoek.

De eerste brand woedde in een zendmast aan de Jaap Edenweg, in de buurt van De Uithof. Die werd rond 01.30 uur gemeld. Een half uur later was het raak bij een zendmast aan de Laan van Poot, vlakbij de kust.

De afgelopen tijd woedde al ruim twintig keer brand in zendmasten, verspreid over het land. Ook werd er een vernield. De politie heeft tot nu toe drie verdachten aangehouden.

Die brandstichtingen zijn mogelijk acties tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders menen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen enkel bewijs.

Kort geding

Bij de rechtbank in Den Haag dient maandagochtend een kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk. De stichting probeert met een gang naar de rechter de uitrol van 5G te stoppen. De stichting zegt dat 5G-signalen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Daar is overigens geen wetenschappelijk bewijs voor.

Stichting Stop5GNL stelt dat de gezondheidsrisico’s van 5G niet voldoende zijn onderzocht en dat Nederland verouderde richtlijnen hanteert die de effecten op de lange termijn buiten beschouwing laten. “Steeds meer mensen worden ziek van straling. Met de uitrol van 5G en de toename van stralingsintensiteit zal de impact voor mens en milieu enorm zijn”, stelt de stichting. De groep noemt de kwestie urgent, omdat de overheid de veiling voor de frequenties van het netwerk op dit moment voorbereidt.

De stichting Stop5GNL heeft in een verklaring expliciet afstand genomen van de reeks zendmastbranden van de afgelopen weken. De politie gaat in al die gevallen uit van brandstichting. Stop5GNL distantieert zich hiervan en stelt alleen via legale wegen zijn recht te willen halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden