Brand in Roxy breekt uit tijdens uitvaartfeest

Op het moment dat gisteren in de Amsterdamse discotheek Roxy een felle uitslaande brand uitbrak, vond er in het gebouw een 'feestje' plaats ter nagedachtenis aan de ontwerper van het interieur Peter Gielen. De extravagante kunstenaar was eerder op de dag met veel 'vuurwerk' naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Van onze verslaggever

De brandweer vermoedt dat er iets is misgegaan tijdens een act met vuurwerk in de disco. Doordat de airconditioning aanstond, zouden de vonken zich hebben verspreid. Kort na het ontdekken van de brand, sloegen de vlammen uit het dak. De rookontwikkeling was enorm.

De brandweer rukte meteen uit met groot materieel, waaronder blusboten. De omgeving van Roxy aan het Singel werd afgezet. De honderden aanwezigen in Roxy konden aan het begin van de brand het pand verlaten. Omliggende panden werden uitruimd. Ze liepen ernstige rookschade op.

's Middags was de kunstenaar Gielen (44) onder grote belangstelling van uitgaand Amsterdam per boot naar de begraafplaats Zorgvlied gebracht. Opgebaard in een paarse kist op een zwarte rubberboot maakte Giele zijn laatste tocht. De boot werd bedekt met kleurige bloemen en balonnen. De kunstenaar was slechts gekleed in een zwarte leren broek. Op zijn borst hield Giele, die in de jaren tachtig in de kraakbeweging zat, een breekijzer. Een boot met vuurkanonnen, een kunstwerk van machinekunstenaar Erik Hobijn, ging de stoet vooraf. Af en toe spoten huizenhoge vlammen omhoog, waarvan de hitte tot op de kades en bruggen te voelen was.

Giele trok een spoor van creativiteit door Amsterdam. De kunstenaar, ontwerper, dichter en strijder voor culturele vrijplaatsen in de hoofdstad laat vele herinneringen achter op ontmoetingsplekken en in uitgaansgelegenheden.

Zo was hij in de jaren tachtig een van de oprichters van de alternatieve galerie W139 en de kunstenaarsgroep Aorta.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden