Brand in Japanse kerncentrale geblust

(Novum/AP) - In een kerncentrale in het westen van Japan is woensdag brand uitgebroken. Het vuur is inmiddels geblust en er is geen straling vrijgekomen. Twee werknemers van de centrale Oi, in de prefectuur Fukui, kregen rook binnen en werden naar een ziekenhuis gebracht. Zij zijn niet aan straling blootgesteld en verkeren niet in levensgevaar. Het bedrijf dat de centrale exploiteert, Kansai Electric Power, heeft dit woensdag bekendgemaakt.

De brand werd aan het eind van de middag ontdekt in een vuilverbrandingseenheid van de centrale, tussen de reactoren nummer 3 en 4. Brandweerlieden met beschermende kledij hadden vanwege dichte rook bijna twee uur nodig om de brand te bereiken. Zij slaagden er na nog eens twee uur in het vuur te blussen.

Alle vier reactoren van de centrale fungeerden normaal en er deden zich geen stralingsproblemen voor, aldus Kansai, dat zijn hoofdkantoor heeft in Osaka. De brand leek te zijn ontstaan op een terrein waar as wordt verpakt in stalen vaten. Een deel van de as is laag radioactief, maar monitoren gaven geen verhoogd stralingsniveau aan, zei het bedrijf.

Japan is zwaar afhankelijk van kernenergie. De 55 reactoren van het land voorzien thans in ongeveer een derde van de energiebehoefte. Een aantal problemen heeft evenwel tot bezorgdheid onder de bevolking geleid. In 2004 kwamen vijf werknemers om het leven doordat een leiding sprong en werknemers kokend water en stoom over zich heen kregen. In 1999 ontstond een stralingslek in een opwerkingsfabriek ten noordoosten van Tokyo. Twee werknemers vonden de dood en duizenden omwonenden moesten worden geëvacueerd.

De Japanse regering wil elf nieuwe kerncentrales bouwen. Het plan is om in 2010 bijna 40 procent van de benodigde stroom op te wekken door middel van kerncentrales.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden