Brand in historische bibliotheek Weimar

AMSTERDAM - Door een grote brand in de historische Herzogin Anna Amalia-bibliotheek in het Duitse Weimar zijn donderdagnacht duizenden waardevolle boeken vernietigd. De vlammen sloegen hoog door het dak van het kasteel dat de bibliotheek herbergt.

De in 1691 gestichte instelling herbergt met naar schatting een miljoen geschriften een uiterst waardevolle collectie boeken uit de Duitse literatuur. Zo bevindt zich in het gebouw 's werelds grootste Faust-collectie. De bibliotheek, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, stond 200 jaar geleden onder toezicht van Johann Wolfgang von Goethe.

Volgens de voorzitter van de stichting Weimarer Klassik- und Kunstsammlungen moeten circa 30000 waardevolle boeken als verloren worden beschouwd, waaronder de complete bijbelverzameling. Ongeveer 40000 boeken zijn beschadigd en moeten diepgevroren worden om uiteenvallen te voorkomen. De schade loopt in de miljoenen, maar is amper in geld uit te drukken.

Samen met bibliotheekmedewerkers en 330 brandweerlieden uit de omgeving vormden inwoners van Weimar een ketting om te redden wat er te redden viel. Zo ontsnapte een bijbel van Luther uit 1534 aan de vlammenzee.

Wegens aanleg van nieuwe funderingen was een deel van de collectie tijdelijk naar een moderne archiefruimte gebracht, zoals een groot deel van de Faustcollectie, van de ruim 800 historische landkaarten en van de 2000 middeleeuwse manuscripten.

Het gebouw is vernoemd naar hertogin Anna Amalia van Sachsen-Weimar en Eisenach, die in 1761 de bibliotheek in rococo-stijl liet optrekken. Goethe kreeg in 1797 de opdracht de bibliotheek te beheren en uit te breiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden