Brand in het Catshuis / 'Onderste steen moet boven'

De VVD wil dat de ¿onderste steen boven komt¿ tijdens het spoeddebat dat de Kamer dinsdagmiddag houdt over de brand die in 2004 in het Catshuis woedde. Kamerlid Teeven wil weten waarom het kabinet alsnog heeft besloten dat de Rijksrecherche deze brand moet onderzoeken en waarom de taakomschrijving van het onderzoek niet openbaar is gemaakt.

Begin februari heeft het kabinet aan het Openbaar Ministerie gevraagd om een onderzoek door de Rijksrecherche naar de brand in het Catshuis. Tijdens deze brand kwam een schilder om het leven. Uit onderzoek bleek dat het vuur is ontstaan door gebruik van thinner, een middel dat voor professionele schilders is verboden. Het ministerie van algemene zaken en de Rijksgebouwendienst ontkenden hiervan op de hoogte te zijn.

De schilder werd destijds als enige schuldige aangewezen. Het bedrijf waar de omgekomen schilder werkte, werd door de rechter veroordeeld tot een boete van 15 duizend euro. De rechter sprak daarbij het vermoeden uit dat ambtenaren kennis hebben gehad van het gebruik van het verboden middel. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs was dat de Staat schuld heeft aan de dood van de schilder.

Dinsdag meldde RTL Nieuws echter dat een voormalig ambtenaar van sociale zaken het tegendeel beweert. De klokkenluider zou hierover een verklaring hebben afgelegd bij een notaris. In de verklaring -die op de site staat van RTL Nieuws- verklaart de voormalig ambtenaar dat hij ¿kennis heeft genomen van documenten van de AI (Arbeidsinspectie, red.) inzake het onderzoek naar de brand in het Catshuis¿ waarna hij heeft vastgesteld dat ¿de AI in het opsporingsonderzoek concludeerde dat de Rijksgebouwendienst vooraf wist van het gebruik van thinner¿. De ambtenaar beweert dat hij in een (concept-)rapportage over het ongeval heeft gelezen en de Rijksgebouwendienst de rol van opdrachtgever vervult bij de aanbesteding van dit type werkzaamheden.

De weduwe van de schilder wil dat de zaak over de dood van haar man zo snel mogelijk wordt heropend. Volgens haar advocaat is de kans daarop vergroot door de verklaring van de ex-ambtenaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden