Brand in Fukushima I, ramp in hoogste categorie

Vrijwilligers maken vlees klaar voor mensen in een evacuatiecentrum in Soma in de prefectuur Fukushima in Japan. Beeld ap
Vrijwilligers maken vlees klaar voor mensen in een evacuatiecentrum in Soma in de prefectuur Fukushima in Japan.Beeld ap

Opnieuw is de zwaarbeschadigde kerncentrale Fukushima I getroffen door brand. Japan heeft de ramp in de centrale ingedeeld in de hoogste categorie van de INES-schaal voor nucleaire incidenten, dezelfde kwalificatie die het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 kreeg.

Bij een gebouw in de buurt van reactor 4 ontstond dinsdag vuur. Een woordvoerder van Tepco meldde even later dat de brand door de brandweer geblust was. De oorzaak is niet bekend. Volgens Tepco had het vuur geen gevolgen voor de uitstoot van radioactiviteit. De koelsystemen van de reactors kwamen niet in gevaar.

Nachok
Medewerkers van Fukushima I en II zijn geëvacueerd, nadat een aardbeving het gebied trof waar de nucleaire installaties staan. Het bedrijf onderzoekt hoe het ervoor staat in de centrales na de schok van 6,3 op de schaal van Richter. Eerder op de dag was er al een even zware naschok, waardoor het 250 kilometer zuidelijker gelegen Tokio stond te schudden op zijn grondvesten.

Fukushima I en II raakten beschadigd door de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami die het noordoosten van Japan op 11 maart troffen. Sindsdien zijn technici met man en macht bezig om de problemen onder controle te krijgen.

INES-schaal
Fukushima is gestegen van niveau vijf naar zeven op de INES-schaal voor nucleaire incidenten. Het incident is daarmee gekwalificeerd als een 'zeer groot ongeluk'. De enige nucleaire ramp die dezelfde kwalificatie kreeg was het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 in de toenmalige Sovjet-Unie.
Niveau zeven van de INES-schaal betekent dat een grote hoeveelheid radioactief materiaal is vrijgekomen die gevolgen heeft voor de gezondheid en het milieu in de wijde omgeving.

Hoewel het in Japan om een zeer ernstig ongeluk gaat, kan de ramp niet even zwaar genoemd worden als het ongeluk in Tsjernobyl. Volgens schattingen van het Japanse atoomagentschap is de gelekte hoeveelheid radioactiviteit door Fukushima I ongeveer 10 procent van de uitstoot destijds in Tsjernobyl.
De exploitant van Fukushima I, Tepco, liet dinsdag echter weten te vrezen dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit uiteindelijk die van Tsjernobyl overschrijdt. ¿De stralingslekkage is niet geheel gestopt', aldus een functionaris van het bedrijf tegen verslaggevers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden