Bram Ronnes gaat veel communiceren

Nieuwe techisch directeur volleybalbond wil disciplines verbinden

Hij geeft toe dat hij niet beschikt over de ervaring en de kennis van een coach op het hoogste niveau. Dat gemis weerhield Bram Ronnes er niet van 'ja' te zeggen toen de volleybalbond hem benaderde voor de functie van technisch directeur. De 36-jarige Brabander zegt niet vies te zijn van een uitdaging. "Ik vind het mooi dat ik een bijdrage mag leveren aan de potentie die er is in het Nederlandse volleybal."

Ronnes, in 2008 als beachvolleyballer actief op de Olympische Spelen van Peking, ziet het als een van zijn taken om de aanwezige kennis binnen de volleybalbond 'op de juiste manier te laten gedijen'. "Bij alle disciplines zijn de coachpools goed georganiseerd en daar zit veel kennis", aldus Ronnes. "Door goed te communiceren wil ik een verbinding tot stand brengen tussen die disciplines. Daar ben ik goed in."

Ook denkt Ronnes dat het van belang is ervaring en kennis met anderen te delen. Bijvoorbeeld met volleybalgrootheden als Toon Gerbrands, Joop Alberda, Bas van de Goor en Peter Blangé. "Ik denk dat het goed is om structureel met deze mensen in gesprek te gaan. Ik weet niet of zij dat willen, maar ik weet wel dat ook zij een hart voor de sport hebben, en dat er bij hen veel kennis zit. En een van mijn taken is om kennis te bundelen."

Na zijn actieve sportcarrière ging Ronnes in 2009 aan de slag bij het project 'Goud op de Werkvloer' van Randstad. In die functie hielp hij ex-topsporters bij het zoeken naar een baan. Later hield hij zich bij het uitzendbureau als woordvoerder bezig met de communicatie. Die op dat terrein geleerde vaardigheden kunnen hem van pas komen in zijn nieuwe werkkring bij de volleybalbond, beseft Ronnes.

"Goede communicatie is een belangrijk element", erkent Ronnes, per 15 april verantwoordelijk voor de topsportprogramma's bij het volleybal, beachvolleybal en zitvolleybal. "Het gaat erom dat je transparant bent, dat je duidelijkheid schept en dat er een gedegen visie komt op topsportgebied. En dat alles op een goede manier naar buiten toe wordt uitgedragen."

Ronnes is formeel de opvolger van de in 2013 aan de kant gezette Bert Goedkoop. Na diens vertrek koos de volleybalbond voor een andere organisatie, zonder technisch directeur. De hoofdcoaches, verzameld in de zogenoemde coachpool, droegen verantwoordelijkheid voor hun beleid en evalueerden zichzelf. Na een jaar vol interne strubbelingen werd eind 2014 een streep door die ondoorzichtige en onwerkbare constructie gezet.

In de afgelopen zeven maanden draaide de trainerscarrousel op volle toeren. In september vorig jaar werd Edwin Benne als bondscoach van de mannen ontslagen. Een maand later verdween Bert Goedkoop als hoofdcoach van het Beach Team Holland en werd Gido Vermeulen van de vrouwenploeg overgeheveld naar de mannen. En in januari werd de Italiaan Giovanni Guidetti gepresenteerd als bondscoach van de vrouwen.

Het is dus niet verwonderlijk dat Ronnes 'koersvastheid in het technische beleid wil aanbrengen', zoals hij zegt in het persbericht van de bond. Alle lange mannen en vrouwen moeten dezelfde kant gaan opkijken, het liefst met de blik gericht op de Olympische Spelen. Nog zo'n uitdaging voor Ronnes. De vrouwen zijn sinds 1996 niet meer op de Spelen geweest en de mannen voor het laatst in 2004.

Ronnes: "Er is veel potentie, er zijn goede coaches, de infrastructuur is goed georganiseerd, dus het wordt tijd dat we weer prestaties gaan neerzetten. Rio is dichtbij. Van de beachvolleyballers wordt verwacht dat ze daar gaan shinen. Ik ga met alle coaches om de tafel om te kijken wat hun visie is op de korte en middellange termijn. Het topsportbeleid, wat mijn verantwoordelijkheid is, is gericht op de lange termijn, dus verder dan Rio."

Er staat dit jaar veel te gebeuren in Nederland, met het WK beachvolleybal en het EK voor vrouwen. Een vuurdoop voor beide disciplines. "Sportief succes is altijd een goede katalysator", zegt Ronnes, "maar tegelijkertijd gebruikt de bond die twee evenementen ook voor een grootschalig breedtesportprogramma. De twee toernooien moeten het volleybal in Nederland weer op de kaart te zetten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden