Bram Peper en Neelie Kroes uit elkaar

Gisteren werd bekend dat het ogenschijnlijk voor Neelie en Bram zo florissante jaar 2002 alsnog in een deceptie is geëindigd. Hun ruim zeven jaar geleden gesloten huwelijk verkeert in een crisis, waardoor zij (voorlopig) apart gaan wonen. Neelie blijft in haar Wassenaarse villa, Bram verhuist naar Den Haag.

Een echtscheiding is nog niet aan de orde. In het buitenland tracht Peper, zwaar aangeslagen, dezer dagen zijn zinnen enigszins te verzetten. De laatste strohalm is nog binnen handbereik. ,,Want van ruzie is geen sprake', geeft hij aan.

Voor Bram Peper was 2002 het jaar van de rehabilitatie. Hij dwong die af via de bestuursrechter, die oordeelde dat de accountant KPMG onzorgvuldig had gehandeld bij het onderzoek naar het declaratiegedrag van de toenmalige burgemeester van Rotterdam. Als voorlopig voorschot kreeg Peper een schadevergoeding van 340000 euro. Hij werd een veel gevraagde televisiegast en aanvaardde tussen de bedrijven door een buitengewoon hoogleraarschap aan de Universiteit van Nyenrode, waarvan zijn echtgenote Neelie Kroes lang president was.

De laatste jaren zijn voor PvdA'er Peper en VVD'er Kroes turbulent geweest. De affaire rond het declaratiegedrag, die Peper maart 2000 ertoe bewoog af te treden als minister van binnenlandse zaken, vormde een aanslag op beider privé-leven.

De strateeg Peper vocht hard terug tegen een voor zijn gevoel nauwelijks te stoppen 'afbrandmachinerie'. Maanden aaneen bracht hij -dag-in-dag-uit- door met de dossiers letterlijk op schoot. Kroes stond pal aan zijn zijde, maar het 'normale' leven- 'Ik weet niet eens meer hoe dat er ook weer uitziet', zei Peper in die periode- ging aan beiden voorbij.

Zijn vele tv-optredens ten spijt, versomberde Peper de laatste maanden merkbaar. Het leek een logische reactie op het 'bedrijven van topsport' gedurende de bonnetjesaffaire. Het vonnis in zijn voordeel bracht hem uit die ban, maar tegelijk kwam uitgerekend echtgenote Neelie in de ban van een geheel nieuw fenomeen: Ayaan Hirsi Ali. Zozeer dat Neelie toegaf 'moedergevoelens' te koesteren voor deze van oorsprong Somalische vrouw. Politica ook, die vanwege doodsbedreigingen Nederland tijdelijk ontvluchtte voor een veiliger plek in de Verenigde Staten. Daar kreeg zij bezoek van Neelie, die haar prompt bewoog de overstap te maken van PvdA naar VVD.

In het kerstnummer van HP/de Tijd werd de somberte van Peper voor het eerst tastbaar. In een dubbelinterview met Neelie leek hij in niets op de krachtpatser die kolos KPMG bedwong. Zijn zakelijke kritiek op de PvdA was niets, vergeleken bij de ontboezemingen over zijn privé-bestaan. Over het wonen in Wassenaar zei hij: ,,Wassenaar is mooi, maar het went erg en het verveelt ook erg.' En: ,,Bomen zeggen niks terug. Tenminste, ik beschik niet over een talent om ze laten communiceren met mij. (...) Ik zeg wel eens tegen Neelie: ik vind het wel leuk als je ergens een huis uitstapt, dat je dan mensen tegenkomt.'

Die woorden zeiden veel over Pepers toestand. Hoewel burgemeester van Rotterdam, besloot hij bij zijn huwelijk naar Wassenaar te verhuizen. Een deel van de Rotterdamse raad mokte, maar Peper bleef erbij. Nu is de 'stadsjongen', zoals hij zichzelf typeert, in elk geval finaal uitgekeken op het 'dorpje' Wassenaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden