Interview

Bram Moszkowicz: Ik ben een enorme fan van meneer Trump

Bram Moszkovicz (2012) Beeld ANP

Op 6 oktober publiceert Trouw de vijfhonderdste aflevering van de serie De Tien Geboden. Arjan Visser blikt terug met mensen die hij daarvoor heeft geïnterviewd. Als vierde: Bram Moszkowicz, wiens Tien Geboden verscheen op 29 september 2001.

Het was zo’n acht jaar voordat hij alles kwijt zou raken. Bram Moszkowicz, succesvol strafadvocaat, deed met liefde mee aan een Tien Geboden-interview. Wat ik me herinner: we spraken elkaar op zijn kantoor aan de Amsterdamse Herengracht en ik had hem bij wijze van bedankje een dvd van mijn lievelingsfilm, ‘Crimes and Misdemeanors’ (jawel, Woody Allen, niks mis mee), cadeau gedaan. Ergens, onder het kopje van een van de geboden, kwam zijn functioneren als advocaat expliciet ter sprake. Hij zei toen: “Als je je niet gedraagt, juridische nonsens uitslaat of andere lariekoek verkoopt, heb je binnen twee weken afgebrand wat je in jaren van zorgvuldige praktijkvoering hebt opgebouwd.”

Op 30 oktober 2012 werd Moszkowicz door de tuchtraad van het tableau geschrapt. Nu, zes jaar verder in de tijd, onderbreekt hij me als ik het oordeel van de raad wil samenvatten: “Ik kijk liever niet meer terug. Het zijn, dat zult u begrijpen, de moeilijkste jaren in mijn professionele leven geweest. Dit wil ik u er wél over zeggen: direct na de uitspraak – ik mocht per onmiddellijk geen contact meer hebben met cliënten of collega’s – ben ik naar mijn kantoor gereden, heb als eerste mijn toga ingepakt en daarna ben ik thuis in een hoekje van de kamer gaan zitten. Stupéfait, boos ook. Ik voelde me als een schilder wiens penselen werden afgenomen.”

Dure auto's

Moszkowicz verloor niet alleen zijn baan, maar ook zijn bezit. Zijn huis, zijn inboedel, dure auto’s. Maar daar doet hij niet moeilijk over. “Ik heb sowieso nooit waarde gehecht aan uiterlijk vertoon; dat is het beeld dat door anderen van mij werd gevormd. Ja, goed, een mooie Aston Martin begeer ik nog steeds, maar ik zou niet weten waarom ik dat niet zou mogen doen.”

Dertien jaar geleden vertelde hij gelukkig te zijn met zijn tweede vrouw. Nu woont hij, na wat romantische omzwervingen, samen met zijn voormalige protegé Nienke Hoogervorst. “In een huurhuisje. We zijn gezond. We zijn gelukkig. Ik durf zelfs te beweren dat ik gelukkiger ben dan ooit.”

Wat moeilijk blijft: dat hij wel juridisch advies mag geven, maar niet mag pleiten. Pleiten, dat is uiteindelijk toch het mooiste wat er is. “Vriend en vijand waren het erover eens dat mij dat niet heel slecht afging.” Hij ziet nu van een afstandje hoe collega’s strafzaken behandelen die hij vroeger in z’n portefeuille zou hebben gehad. Of zijn vingers dan jeuken? “O, voortdurend! Ze jeuken zó erg dat ik er eerdaags een crèmepje voor moet kopen.”

Fan van Trump

Als we later spreken over valse getuigenissen – “ik ben door veel journalisten onheus bejegend” – komt ook het zogenaamde fake news van president Trump nog aan de orde. Moszkowicz zegt dat er altijd al sprake is geweest van fake news, dat het de nieuwe kleren van de keizer zijn. En nu we het er toch over hebben: “Het is bon ton om die man te beschimpen, maar ik ben een enorme fan van meneer Trump. Hij doet wat hij heeft beloofd. En dat hij wel eens bot uit de hoek komt, neem ik op de koop toe. ‘Grab them by the pussy’, dat is toch een bagatel vergeleken met wat die man nu allemaal, ook in economisch opzicht, heeft bereikt?”

Bram Moszkowicz zou graag terugkeren in het ambt. “Je mag na verloop van tijd een nieuw verzoek tot beëdiging indienen. Het zou me gegund kunnen worden. En zo niet? Dan... ja, wat dan?”

Misschien kan Trump nog iemand in zijn team gebruiken? “O, ik zou onmiddellijk mijn koffers pakken! En het lijkt me net iets voor Donald Trump om een juridisch adviseur in dienst te nemen die in zijn eigen land voor het leven werd geschrapt.”

Lees ook:

Interviewer Arjan Visser blikt terug op 499 keer Tien Geboden: 'Zou ik zelf ook zo intiem durven zijn? Nee'

Abraham Moszkowicz: 'Verraad is erger dan moord'

Lees het interview met Bram Moszkowicz uit 2001 hier terug. 'Ik zag laatst een winkeldief aan het werk. Ik ben gewoon doorgelopen. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om die kerel erbij te lappen'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden