'Bram, je bent één van Nederlands beste advocaten, zo niet de beste': De week in quotes

Bram Moszkowicz in de rechtbank van Den Bosch na afloop van het hoger beroep. Beeld anp
Bram Moszkowicz in de rechtbank van Den Bosch na afloop van het hoger beroep.Beeld anp

Van Chinese cybercriminelen en de Italiaanse verkiezingen naar de dag der dagen voor strafpleiter Bram Moszkowicz.

Chinese hackers
De Amerikaanse private veiligheidsfirma Mandiant publiceerde een uitgebreid rapport waarmee het een eenheid van het Chinese leger beschuldigd van grootschalige cybercriminaliteit. De zogenoemde 'Eenheid 61398' zou vanuit een buitenwijk van Shanghai bij minstens 141 bedrijven hebben ingebroken om gevoelige informatie te ontfutselen.

De Chinese overheid ontkende de aantijgingen overigens stellig. De meeste inbraken vonden plaats bij Amerikaanse bedrijven, aldus het rapport. President Barack Obama stipte onlangs in zijn jaarlijkse rede voor het Congres al aan dat Amerika de komende tijd iets moet verzinnen om de groeiende dreiging van cybercriminaliteit het hoofd te bieden.

"Dit is echt het nieuwe tijdperk van cybercrime. We zijn gekomen van kinderen in hun slaapkamer en hackers met financiële motieven naar door staten gesteunde cybercrime, met als doel het stelen van geheimen en het verwerven van een militaire of commerciële voorsprong."
De Britse veiligheidsexpert Graham Cluley

"China moet stoppen met aardig en nederig zijn. In plaats daarvan moeten we de Verenigde Staten openlijk confronteren."
Redactioneel commentaar in de Chinese staatskrant Global Times

"In de Koude Oorlog ging onze aandacht iedere dag uit naar de nucleaire commandocentra rond Moskou. Vandaag de dag maken we ons net zo druk over de computerservers in Shanghai."
Een anonieme regeringsbron tegen de New York Times

Italiaanse verkiezingen
Zondag en maandag gaan de Italianen naar de stembus voor de landelijke parlementsverkiezingen. Pier Luigi Bersani van de centrum-linkse Democratische Partij is de nipte koploper in de laatste opiniepeilingen, maar de komiek en blogger Beppe Grillo lijkt de grootste klapper te gaan maken: zijn 5-Sterrenbeweging krijgt misschien wel meer dan 15 procent van de stemmen.

Silvio Berlusconi, die Grillo een 'gevaar voor de democratie' noemde, staat tweede in de peilingen. Midweeks kreeg de ex-premier nog steun uit weinig verrassende hoek. De spelers van AC Milan droegen de onverwachte zege op FC Barcelona in de achtste finale van de Champions League op aan hun voorzitter.

"De ene dag noemen ze me een fascist, de andere een communist. Ze vallen me aan omdat ze doodsbang zijn."
Beppe Grillo

"We hebben een lelijke ontdekking gedaan over de kandidaten van Grillo. Tachtig procent van hen zijn lid van extreem linkse groeperingen."
Silvio Berlusconi tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Turijn

"Het was een belangrijke avond voor de spelers en de club. Een overwinning die de jongens opdragen aan de voorzitter."
Massimo Allegri, trainer van AC Milan na de 2-0 overwinning op FC Barcelona

Moszkowicz
Donderdag was het de dag der dagen voor de bekende strafadvocaat Bram Moszkowicz. In hoger beroep bij het Hof van Discipline in Den Bosch probeerde hij te voorkomen dat hij voor altijd zijn toga moet inleveren. Vorig jaar oktober werd Moszkowicz uit zijn ambt gezet vanwege een veelheid aan klachten: onder meer over te hoge contante betalingen en de gebrekkige administratie van zijn advocatenkantoor. Dat laatste gaf Moskowicz in de rechtszaal ruiterlijk toe, hij zei er 'ouderwetse manieren' op na te houden.

Na de zitting schoof de advocaat, zoals wel vaker, aan bij het programma 'RTL Boulevard'. Er gloort hoop, was daar de conclusie. Op 22 april is de uitspraak.

"Ik heb geen smartphone, geen elektronische agenda, geen e-mailadres, ik weet niets van computers, en mijn afspraken hou ik bij via mijn secretaresse. Ik ben niet met mijn tijd meegegaan."
Bram Moszkowicz tijdens de zitting in Den Bosch

"Bram, je bent één van Nederlands beste advocaten, zo niet de beste. Heb je niet te hoog in de toren gezeten, dat collega-advocaten niet tegen je durfde te zeggen dat je iets aan je administratie moest doen?"
RTL-presentator Winston Gerschtanowitz tijdens de uitzending van RTL Boulevard

"Jullie van RTL en RTL boulevard hebben vanaf het moment dat die ellende kwam altijd als één man achter mij gestaan, en daarom zit ik hier."
Bram Moszkowicz tijdens diezelfde uitzending

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden