Brak het contrast met het Rijks Pijbes toch op?

Vertrek | Wim Pijbes stopt vlak na zijn aantreden als directeur van Museum Voorlinden. 'Dit is beter voor mij.'

Er waren wel twijfels: had Wim Pijbes als directeur van het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar wel genoeg te doen? Zou hij niet botsen met Joop van Caldenborgh, de eigenaar van Voorlinden? Net als hij een perfectionist die zich overal mee wil bemoeien. Was hij Nederland na acht succesvolle jaren als directeur van het Rijksmuseum niet ontgroeid? Hij had aanbiedingen op zak van gevestigde musea overal in de wereld.

Nog geen drie maanden hield Pijbes het vol. Gisteren werd bekend dat hij stopt als algemeen directeur van Museum Voorlinden, dat op 11 september openging voor het publiek. Met ingang van 1 oktober 'verruilt' hij die functie voor die van bestuurslid. Zo stond het gisteren in een verklaring. Wat de reden is voor zijn vertrek als directeur, wil hij niet zeggen. "Maar dit is wel beter voor mij."

Heeft het te maken met de invulling van zijn functie? "Daar ga ik niets over zeggen. Behalve dit: het is anders gelopen dan gehoopt en gedacht. Dat is jammer, maar we zijn er wel op een goede manier uitgekomen."

Dus niet met knallende deuren uit elkaar? "Nee, want dan zou ik geen bestuurslid blijven. Ik blijf hier ook dingen doen. De lezingen die ik zou geven, gaan gewoon door."

Gaat hij ook exposities maken in Voorlinden? "Dat weet ik nog niet."

Joop van Caldenborgh geeft geen commentaar en verwijst naar de persverklaring. Daarin staat dat 'de werkzaamheden van Pijbes worden voortgezet door artistiek directeur Suzanne Swarts'. 'Het museum is nationaal en internationaal op de kaart gezet en is klaar voor de t0ekomst'. Swarts werkt al tien jaar voor Van Caldenborgh. Tot de opening van het museum was ze conservator van de Caldic Collectie.

Kort voor de opening van het museum zei Pijbes desgevraagd nog zijn overstap naar Voorlinden als een grote uitdaging te zien en zeker geen 'degradatie'. Vooral in de combinatie van natuur - het museum ligt in het duingebied van Wassenaar - met cultuur en ook in de imposante collectie hedendaagse kunst van internationale allure zag hij veel mogelijkheden. Het 'contrast op alle vlakken' tussen zijn baan bij het Rijksmuseum en die bij Voorlinden sprak hem juist aan, zei hij eind augustus tegen persbureau ANP. "Dit was ook precies wat ik zocht." Dat had te maken met zijn tropenjaren bij het Rijksmuseum, dat hij door een moeizame verbouwing sleepte.

Pijbes kent Van Caldenborgh al uit de tijd dat hij bij de Kunsthal in Rotterdam werkte, eerst als tentoonstellingsmaker, van 2000 tot 2008 als directeur. Toen de kunstverzamelaar in 2012 besloot een museum te bouwen voor zijn almaar uitdijende collectie, trad Pijbes toe tot het bestuur. Op 1 maart van dit jaar werd bekend dat hij er algemeen directeur zou worden. Volgens Van Caldenborgh was het ook voor hem een verrassing toen Pijbes vertelde belangstelling te hebben voor deze functie. Maar lang hoefde hij daarna niet na te denken, omdat hij iemand zocht die zijn museum nationaal en internationaal op de kaart kon zetten. "Wim, met zijn reputatie en netwerk, is daarvoor de gedroomde directeur", aldus Van Caldenborgh in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden