Brainpower in The Passion: 'Een move zoals die van Petrus past niet echt bij mij'

De passion in 2016.Beeld bram petraeus

De live-uitvoering van het Paasverhaal op Witte Donderdag is inmiddels bijna een traditie te noemen. Dit jaar wordt het de achtste keer dat bekende Nederlanders in de huid kruipen van Jezus, Maria en Judas en met behulp van eigentijdse muziek het eeuwenoude verhaal vertolken. Elk jaar trekt het spektakel zo'n twintigduizend bezoekers. Via de televisie kijken nog eens drie miljoen mensen mee.

Dit jaar strijkt het evenement neer in Amsterdam Zuid-Oost, de Bijlmer. Deze week werd de cast bekendgemaakt. De hoofdrollen zijn voor acteur en zanger Tommie Christiaan, die Jezus speelt, en zangeres Glennis Grace, die de rol van Maria voor haar rekening neemt. Acteur Arjan Ederveen is Pilatus, zanger Jeangu Macrooy speelt de verrader Judas en presentator Bert van Leeuwen zal als verslaggever met de processie meelopen.

Voor het eerst is er een rapper aan de cast toegevoegd: Gert-Jan Mulder (43), beter bekend als Brainpower, speelt Petrus en mag speciaal voor dat personage een aantal rapteksten schrijven.

Waar put u dan uit?

"Dat gaat op gevoel. Ik schrijf vanuit Petrus en gebruik hier en daar elementen uit mijn Brainpower-repertoire. Ik put onder andere uit de tegenstelling van vertrouwen en eenheid enerzijds en wantrouwen en verdeeldheid anderzijds. Ik probeer eerst de kern van het verhaal te begrijpen en te verwoorden en het daarna muzikaal neer te zetten."

Herkent u iets van uzelf in Petrus?

"Jazeker. Hij is een heel loyaal figuur, dat herken ik. Maar als het puntje bij het paaltje komt, ontkent hij Jezus, zijn beste vriend. Dat zal ik echt moeten acteren, want zo'n move van ontkenning ligt niet dicht bij mij."

Wordt het acteren een grote uitdaging?

"Als artiest vertel je in je liedjes vaak je eigen waarheid. Als acteur is dat anders, dan ben je meer een voertuig voor emoties. Ik heb veel respect voor dat vak, dus ik ga er helemaal voor."

Kijkt u anders naar het Paasverhaal door uw rol in The Passion?

"Ik ben gelovig opgevoed, dus ik ken het verhaal. Maar door zo'n project ga je er anders naar kijken. Het is nu een scenario, daardoor zie je het verhaal in een ander licht. De acteercoach vertelde bijvoorbeeld dat Petrus in zijn ontkenning van Jezus in feite ook heel loyaal was, omdat Jezus dat al voorspeld had. Geeft hij zijn vriend op, of vertrouwt hij op het grotere plan? Zo had ik er nog niet eerder naar gekeken."

Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden