Bradley pakt Gore op abortusstandpunt

Abortus is doorgaans een onderwerp dat de gemoederen binnen de Republikeinse partij het meest verhit. Maar in New Hampshire, waar vandaag de eerste échte voorverkiezing voor het presidentschap wordt gehouden, is juist tussen twee democraten, Al Gore en Bill Bradley, abortus een ijkpunt geworden. Vooral de vraag of Gore's veranderde mening over abortus geloofwaardig is.

Bert van Panhuis

Centraal in de bittere woordenstrijd staat een brief die Gore, toen hij nog senator voor de orthodox-baptistische staat Tennessee was, in 1987 aan een kiezer heeft geschreven. ,,Abortus kan worden uitgelegd als het beëindigen van menselijk leven'', stelde de huidige vice-president destijds. Bradley heeft dat in zijn nieuwste tv-spotje aangegrepen.

Gore zegt anno 2000 dat hij pal staat voor het abortusrecht. Mijn opvattingen zijn in die dertien jaar veranderd, legde de vice-president het afgelopen weekeinde uit. Ik zou die bewoordingen vandaag de dag niet meer gebruiken. Wekenlang is het venijn in de strijd om de kiezersgunst bij de Democraten van één kant gekomen: van Gore. Hij hekelde de plannen van zijn rivaal voor een ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen, dus ook de 44 miljoen nu onverzekerden. Onbetaalbaar, roept Gore.

Hij haalde Bradley's belastingvoorstellen onderuit: onhaalbaar. Wie fantasietjes wilde najagen moest op de oud-senator stemmen, wie leiderschap en ervaring verkoos, neme hem, de vice-president.

Bradley liet het allemaal gelaten over zich heen komen. Tot afgelopen week, toen de voorverkiezingsstrijd in New Hampshire zijn laatste fase inging. En Gore, na zijn daverende overwinning op Bradley in Iowa, ook in New Hampshire uit ging lopen op zijn rivaal. Zodat iedereen de conclusie ging trekken dat als 'Iowa' zich zou gaan herhalen Gore zo goed als verzekerd was van de democratische kandidatuur voor het Witte Huis. Toen ging Bradley terugslaan. Met uitspraken over de leugenachtigheid van de vice-president. Met zijn beschuldigingen dat Gore staat voor een verwerpelijke politieke moraal, dat hij zich laat inpalmen door het grote geld en dat hij alles wil beloven als hij er maar kiezers mee kan winnen.

Politieke insiders menen dat Bradley het zich onnnodig moeilijk heeft gemaakt door op voorhand te beloven dat hij niet zou meedoen aan een negatieve campagne, aan het verdraaien van de woorden van je tegenstander. Nu hij begonnen is met terugslaan, menen die insiders, is het misschien te laat om nog bij de vice-president langszij te komen.

Maar Bradley heeft door zijn terughoudendheid een ijzersterk beeld van zichzelf opgebouwd als een oprecht en onkreukbaar politicus. Als hij zich nu weert tegen de leugens van Gore wordt dat alleen maar gebillijkt.

Er is zelfs een sfeer ontstaan van 'goed zo, mep maar terug'. De laatste opiniepeilingen zijn gunstig voor de oud-senator: hij ligt slechts een procent of zeven achter op Gore. Bij de Republikeinen is senator John McCain nog steeds de favoriet, al ligt hij nek-aan-nek met de Texaanse gouverneur George W. Bush. De laatste won in Iowa, maar niet overtuigend. De kiezers in New Hampshire zijn eigenzinnig, vooral degenen die geen duidelijke band hebben met één van beide partijen. En de kieswet in de staat is zo ruim dat 'onafhankelijken' vrij kunnen kiezen tussen een republikein van hun gading of een democraat.

De meeste onafhankelijken hebben een duidelijke sympathie voor de man, die tegen het partijapparaat moet knokken. Bush wordt gewantrouwd als de trekpop van de ondernemers. Nu multi-miljonair Steve Forbes en de ultra-conservatieven Alan Keyes en Gary Bauer geen rol van belang lijken te spelen, gaat het in New Hampshire tussen Bush en McCain.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden