Bradford krijgt moskee alleen voor vrouwen

Britse Muslim Women's Council wil moslima 'aandacht geven die ze verdient'

Een moskee alleen voor vrouwen, geleid door een vrouwelijke imam. Als het een beetje meezit, opent zo'n godshuis in de Britse plaats Bradford binnenkort zijn deuren. Het wordt in het Verenigd Koninkrijk de eerste in zijn soort. Mogelijk is het zelfs een Europees unicum.

Het idee komt van Muslim Women's Council, een regionale islamitische emancipatiegroep die 'enkele duizenden' moslimvrouwen vertegenwoordigt. Waar het gebouw moet verrijzen en wanneer het zijn deuren opent, is nog onduidelijk. Ook heeft de organisatie nog geen uitspraken gedaan over fondsenwerving. Maar, zo belooft ze, de komende weken presenteert ze meer concrete plannen. Ze zou het afgelopen jaar al druk gezocht hebben naar een geschikte locatie.

De groep ging naar eigen zeggen aan het werk toen uit een eigen onderzoek was gebleken dat lokale moskeeën nogal eens tekortschieten. Zij zouden vrouwen 'niet altijd de aandacht geven die ze verdienen'. In reguliere moskeeën zitten vrouwen doorgaans op speciaal aanwezen plaatsen: achterin, of het balkon. In de vrouwenmoskee moeten ze overal kunnen plaatsnemen.

In verreweg de meeste islamitische kringen is het idee van een vrouwelijke imam taboe. Drie van de vier grote islamitische wetsscholen staan vrouwen alleen toe om een geloofsgemeenschap te leiden als die gemeenschap volledig uit vrouwen bestaat. Zulke gemeenschappen zijn echter zeer schaars. De Verenigde Staten telt sinds kort wel een vrouwenmoskee. Die opende in februari haar deuren in Los Angeles.

Nederland kent geen vrouwenmoskeeën, net zomin als vrouwelijke imams. Dat mag ook gerust zo blijven, vindt de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN). Er is hier geen behoefte aan, oordeelt voorzitter Aissa Zanzen desgevraagd. Hij vindt de kritiek van de Muslim Women's Council rieken naar 'aandachttrekkerij'. Zanzen: "Vrouwen worden echt niet achtergesteld. In de moskee bestaan geen rangen. Als vrouwen achteraan zitten of op het balkon, is dat echt niet omdat ze tweederangs bezoekers zijn."

Het idee van een vrouwelijke imam wijst de RMMN ook resoluut af. "Het imamschap is geen vrouwenberoep", meent Zanzen. "Neem alleen al het voorschrift dat vrouwen de moskee niet in mogen als ze menstrueren. Wat moet een moskeegemeenschap doen als zijn vrouwelijke imam ongesteld is? Een reserve-imam aanstellen?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden