Brabantse voetbalclub krijgt bedreigingen na wegsturen jeugdleden

Voetbalvereniging Bladella uit Bladel kwam in opspraak nadat bekend werd dat vier jeugdleden zijn weggestuurd omdat zij te weinig loten hebben verkocht voor de Nieuwjaarsloterij.  Beeld ANP
Voetbalvereniging Bladella uit Bladel kwam in opspraak nadat bekend werd dat vier jeugdleden zijn weggestuurd omdat zij te weinig loten hebben verkocht voor de Nieuwjaarsloterij.Beeld ANP

Voetbalclub Bladella uit het Brabantse Bladel heeft vijftig bedreigingen ontvangen nadat gisteren bekend werd dat vier jeugdspelers van de club zijn geroyeerd. De spelers verkochten te weinig loten voor de jaarlijkse loterij.

Volgens de voorzitter van de Brabantse amateurvoetbalvereniging is gedreigd met vernielingen en geweld. Er kwamen telefoontjes binnen van mensen die de club 'eens goed zouden verbouwen', zei Jac van der Aa tegen Omroep Brabant. De club heeft de politie ingelicht, die extra patrouilles uitvoert rond het voetbalterrein.

Het bestuur van Bladella vreest voor de veiligheid van een clublid dat op het terrein van de vereniging woont. Ondanks de bedreigingen en een dringend verzoek van de KNVB, weigert het bestuur van de club het royement terug te draaien.

Nieuwjaarsloterij

Afgelopen week ontstak een storm van kritiek rond de voetbalvereniging uit Bladel. Alle leden zijn bovenop hun jaarlijkse contributie verplicht vrijwilligerswerk te doen binnen de club, omdat anders de contributie stijgt.

Jeugdspelers kunnen dat doen door 25 euro aan lootjes te verkopen voor de Nieuwjaarsloterij. Lukt het niet dat bedrag in lootjes aan de man te brengen, dan moeten de ouders de rest bijleggen.

De vier geroyeerde jeugdspelers kwamen daar niet aan. Hun ouders weigeren het restant te betalen. Daarop besloot het bestuur van de voetbalvereniging de vier, tussen de tien en veertien jaar oud, te royeren. Dat is volgens de regels, vindt de club, omdat met die maatregel op een ledenvergadering is ingestemd.

Bladella krijgt uit verschillende hoeken het verwijt de vier jonge voetballertjes buitenproportioneel te straffen. De KNVB noemde de maatregel hen weg te sturen ‘onbegrijpelijk’.

“Het is geen financieel probleem, maar een principiële kwestie”, reageerde clubvoorzitter Van der Aa op de ontstane ophef. “We zijn al zes weken met de ouders in gesprek over vervangende klusjes, zoals ballen oppompen. Maar ze weigeren elke hand- en spandienst."

Inmiddels heeft de club een brief gekregen van een voormalig vriendenelftal uit Dronten, dat de resterende loten wil kopen. Sympathiek, vindt Van der Aa, maar geen oplossing. "Het is leuk voor de korte termijn, maar lost het probleem niet op. Wij willen dat onze leden iets bijdragen aan de vereniging."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden