Brabantse klok klaar voor het carillon van de Notre-Dame

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

De nieuwe klok voor de Notre-Dame in Parijs die in het Brabantse Asten is gemaakt, is gisteren in Parijs aangekomen.

De bronzen Maria-klok van 6500 kilo is in september gegoten. Bij de gieterij was bisschop Hurkmans van Den Bosch aanwezig, naast geestelijken uit België en Frankrijk. De klok is de grootste van negen nieuwe klokken voor het carillon van de Notre-Dame. De Parijse kathedraal bestaat dit jaar 850 jaar. Tijd om haar klank meer te laten sprankelen, vond het kerkbestuur. Het oude carillon, een geschenk uit 1856 van Napoleon III, klonk dof. De negen nieuwe klokken hebben een andere stemming gekregen dan de oude. Gieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten is de enige die zo'n zware klok met deze stemming kan gieten.

De bronzen Maria-klok is in december van Asten naar de gieterij in Normandië verplaatst, waar de andere acht klokken vandaan komen.

Gisteren reden ze op vrachtwagens in een traag tempo langs de Champs-Elysées, in hartje Parijs. Om vier uur werden ze afgeleverd op de plaats waar ze de komende eeuw zullen hangen. Morgen zal André Vingt-Trois, de aartsbisschop van Parijs, de klokkken inzegenen.

Op Palmzondag, 23 maart, zal Parijs de klok voor het eerst horen. De Maria-klok, met een diameter van 2,06 meter, hangt in de zuidtoren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden